Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 10 haasbiefstukken (van gelijk formaat) of
  • 10 biefstukken (van gelijk formaat)
  • 1 theelepel boter
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 10 grote salieblaadjes

 

voor de saus

  • 100 gram boter (in kleine blokjes, ijskoud)
  • 10 sjalotjes (gepeld, in kwarten)
  • 1 teentje knoflook (geperst)
  • 1 laurierblaadje
  • 2 salieblaadjes (fijngehakt)
  • 750 milliliter volle rode wijn (fles)
  • 480 milliliter runderfond (pot)

Bereidingswijze

  1. Verwarm de oven voor op 100ºC.
  2. Bestrooi het vlees rondom met zout en peper. Verhit 1 theelepel boter en 1 eetlepel olie op middelhoge stand tot de boter niet meer bruist.
  3. Zet de warmtebron iets hoger en schroei de biefstukken in een paar minuten rondom aan. Leg het vlees op de bakplaat en schuif 5-10 minuten voor het serveren in de oven.
  4. Verhit intussen weer 1 eetlepel olie in de pan en frituur de blaadjes salie 20 seconden per kant. Leg ze op keukenpapier.
  5. Verhit vlak voor het serveren de saus, maar laat niet koken. Klop met een garde de rest van de boter erdoor om de saus te binden.
  6. Klop eventueel nog wat extra boter erdoor voor een dikkere saus en breng op smaak met zout en peper.
  7. Leg de biefstukken op voorverwarmde borden, schep er een lepel sjalottensaus bij en garneer met een blaadje salie.

 

TIP:

Serveer bij dit recept een krokant hambakje met cranberrycompote en geroosterde zoete aardappel en spruitjes met hazelnoten.

Liever geen alcohol in de saus? Maak de saus dan op basis van runderfond en room.