Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 2.5 kleine kalkoenen
  • 2 stengels bleekselderij (in smalle boogjes)
  • 1 appel (geschild, in stukjes, stevig)
  • 12 gedroogde abrikozen (in stukjes)
  • 5 sneeën volkorenbrood (verkruimeld)
  • 50 gram walnoten (gehakt) of
  • 50 gram amandelen (gehakt)
  • 2 takjes tijm
  • 150 gram katenspek (in plakjes)
  voor het glazuur
  • 6 eetlepels bosbessenjam (potje)
  • 0.5 theelepel kaneelpoeder
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1 theelepel rodewijnazijn of
  • 1 theelepel citroensap

Bereidingswijze

  1. Leg de kalkoen (afgedekt) 1 uur voor gebruik uit de koelkast. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Meng de bleekselderij, de appel, de abrikozen, het broodkruim, de noten, de tijm en zout en peper. Vul de kalkoen met dit mengsel.
  3. Bestrooi de kalkoen met zout en peper. Steek de buikholte dicht met cocktailprikkers.
  4. Leg 2 grote stukken bakpapier kruislings in de braadslee. Bedek de bovenkant van de kalkoen met het katenspek. Leg de kalkoen op het bakpapier. Vouw het bakpapier omhoog en bind het dicht met het keukengaren.
  5. Schuif de braadslee in het midden van de oven en braad de kalkoen in 2-2,5 uur gaar.
  6. Verwarm de ingrediënten voor het glazuur. Laat dit iets inkoken, zodat het stroperig wordt.
  7. Vouw het bakpapier open. Bestrijk de kalkoen met het glazuur en zet hem nog 15 minuten in de oven of 5 minuten onder een hete ovengrill.

 

TIP:

Ben je geen liefhebber van de combinatie van bleekselderij en appel? Vul de kalkoen dan met een mengsel van gebakken kastanjechampignons, broodkruim, fijngesneden gedroogde pruimen en gedroogde tijm of met een kruidige worstvulling gemaakt van zacht gebakken doorregen bacon, worst, broodkruim en verse peterselie en salie.