Elkaar helpen

Steeds meer mensen kunnen zelf hun boodschappen niet betalen. Jij kunt hen helpen, door boodschappen te doen bij Poiesz. Wij doneren deze herfst 10 eurocent van alle donatie-aanbiedingen aan de Voedselbanken in het Noorden. Ook kan er gedoneerd worden via de donatieknop op de flessenautomaat. Doe je mee?

 

Voorzitter Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland vertelt waarom de actie juist nu nodig is, en wat er met het geld gebeurt. Ook kan er gedoneerd worden via de donatieknop op de flessenautomaat.

 

Twee uitdagingen

Er zijn meer klanten bijgekomen en er komt minder voedsel binnen als gevolg van de anti-verspillingsaanpak waar veel organisaties aan meedoen. Dat zijn de twee grote uitdagingen van de Voedselbanken. Leo legt uit: “De stijgende brandstof- en energieprijzen, samen met de hoge inflatie, hebben ervoor gezorgd dat meer mensen hun vaste lasten niet meer kunnen betalen. Tegelijkertijd wordt voedsel dat nog een paar dagen houdbaar is, steeds vaker verkocht, tegen gereduceerd tarief. Leo: “Een goede ontwikkeling natuurlijk, maar die boodschappen kwamen voorheen bij de Voedselbank terecht. We staan dus voor twee stevige uitdagingen: meer klanten en minder aanbod. Nog meer dan eerdere jaren leunen we op donaties.”

 

Ook een praatje

De Voedselbanken voorzien niet alleen in eten, er is ook persoonlijke aandacht voor mensen die tijdelijk hun boodschappen niet kunnen betalen. Leo: “Wie honger heeft, helpen we direct aan voedsel. Na één of twee maanden is er een intakegesprek, waarin we vragen wat de reden is dat mensen bij ons aankloppen. Indien gewenst leggen we verbindingen met instanties die ervoor zorgen dat deze mensen snel weer hun eigen eten kunnen kopen.” Op sommige locaties is er ook een ontmoetingsruimte, voor klanten onderling. Leo: “Mensen die het financieel moeilijk hebben, leven vaak in een sociaal isolement. We zeggen wel eens dat je beter honger kunt hebben in een arm land, dan in Nederland, waar het lijkt alsof iedereen rijk is. De schaamte is enorm."

 

Goed eten op jonge leeftijd

Wat je als kind eet, beïnvloedt sterk de ontwikkeling van je hersenen en je lichaam. Leo zou nog meer gezinnen willen helpen. De schade die kinderen oplopen als ze niet goed of onregelmatig eten, halen ze namelijk nooit meer in. Leo: “Gelukkig zijn er heel veel mensen die dit niet accepteren, bijvoorbeeld onze 13.000 vrijwilligers, en onze partners, zoals Poiesz. Deze actie komt op het juiste moment.”

 

Enthousiasme

“100% van het geld komen terecht bij de mensen die het nodig hebben,” vertelt Leo. “Niemand wordt betaald. De vrijwilligers van de Voedselbanken werken vanuit onuitputtelijk enthousiasme. Misschien ook wel omdat uit alle verhalen blijkt dat het mensen zijn zoals jij en ik. Door pech of ongeluk kun je op een bepaald moment in je leven afhankelijk worden van de Voedselbank.” Een volle tas boodschappen en een praatje zijn dan meer dan welkom.

Aanbiedingen week 39

Zie onderstaand de donatie-aanbiedingen van deze week. Deze aanbiedingen zijn van zondag 25 september tot en met zondag 2 oktober.