Het versgeheim van spruitjesteler Kroon

Spruitjes zijn eigenlijk een wintergroente. Maar spruitjesteler Kroon uit Borgercompagnie in Groningen hanteert een unieke oogst-en bewaarmethode. Daardoor kunt u zelfs tot in april van deze groene minikooltjes vol vitamine C van Hollandse bodem genieten. Het geheim? Al in november worden de spruitjes met de hand van het land gehaald. Ze gaan daarna direct met stronk en al de koelcel in. Door water te vernevelen over de spruitjes vormt zich een ijskapje om elk spruitje. Vandaar ook dat ze ijsspruiten genoemd worden. Zo’n vier maanden later worden ze uit de koelcel gehaald en ontdooid. Nu worden de spruitjes van de stronken geplukt. En voilà verse spruitjes waar de vorst over is geweest, zoals het hoort. Want dan smaken ze n.t een beetje lekkerder en zoeter. Met dank aan de telers en broers Wim, Garry en Martin en vader Kroon. Geniet ervan.

 

Bekijk hier op de landkaart wat we nog meer uit het Noorden halen.