Lenteweetjes

  • Om een flinke pot met honing te maken, moeten bijen zo’n 5 miljoen bloemen bezoeken.

 

  • Als een mens of roofdier het nest van een kievit nadert, doet de kievit of hij een gebroken vleugel heeft om zo het gevaar van het nest weg te lokken.

 

  • Wist je dat je thuis ook dingen kunt doen voor vogels en insecten? Een tuin vol tegels word teen stuk natuurvriendelijker als je een of meer tegels vervangt door insectenvriendelijke planten. Vlinders en bijen bezoeken bijvoorbeeld heel graag lavendel. En dit ruikt nog lekker ook. Daarnaast kun je met je spaarkaarten een insectenhotel aanschaffen bij Poiesz. Hier vinden tal van nuttige insecten een gratis onderdak.

 

  • Vogels broeden ruwweg van maart tot en met juli. Bepaalde soorten zoals merels broeden graag in een heg. Ze worden hierbij beschermd door de Wet natuurbescherming. Heeft u dus ergens in de tuin een nest, dan moet u dit volgens de wet beschermen. Kijk daarom goed uit voordat u met Wolf Garten tuingereedschap aan het snoeien slaat. Inspecteer eerst of u ergens een nest heeft. Is dit niet het geval? Ga dan lekker aan de slag. Want snoeien doet bloeien.

 

  • Weideweelde boeren houden net als vogels en insecten van een bloemrijk grasland. Ze maaien het gras ook later, om de weidevogelkuikens veilig uit het ei te laten komen en op te laten groeien. Wist je dat een gruttokuiken tot wel 10.000 insecten per dag eet? En wat in zijn maag zit, valt jou niet meer lastig.