Nobeltje, de smaak van Ameland

Nobeltje is een Amelandse likeur op basis van Oud Hollandse rum die zoet en krachtig is van smaak, gemaakt volgens een geheim familierecept. Nobeltje wordt geschonken in het hotel-café-restaurant van familie Nobel op Ameland. Hoe Nobeltje is ontstaan, is een verhaal op zich. Willem Barend Nobel begint in de 19e eeuw een café in Ballum op Ameland. In een extreem koude winter aan het begin van de vorige eeuw wordt er bij Holwerd een arrenslee-wedstrijd gehouden. Aan de wedstrijd doen Amelanders natuurlijk ook mee. Wie er gewonnen heeft, is onduidelijk. Maar op de barre tocht van Holwerd naar Ameland blijft er geen druppel sterke drank in de arreslee over. Zo koud is het.  Eenmaal in Ballum duiken de deelnemers de kroeg van Willem Barend Nobel in. Of hij nog wat drank heeft? Aan 'nee' verkopen doen ze niet bij de familie Nobel, dus Willem Barend duikt de keuken in en blijft net zo lang weg tot hij een drankje voor de verkleumde gasten kan serveren. Wat er in dat drankje zit is al meer dan een eeuw een goedbewaard familiegeheim, maar wel is bekend dat het die avond nog lang onrustig bleef in Ballum.

 

Willem Barend geeft het recept aan zijn zoon Barend door. En hij weer aan zijn zoon Wim. Een officiële vergunning om drank te bottelen heeft de familie niet. De flessen worden onder de toonbank verkocht. En als er een gebrek aan flessen is, worden er zelfs gejutte flessen van het strand omgespoeld en gevuld. Dat gaat allemaal goed, tot 1982. Op een avond zakt een studente van de politieschool flink door. Ze is de volgende dag nog dronken en komt te laat op school. Daar vertelt ze over het café en dat bijzonder lekkere likeurtje, Nobeltje. Diezelfde avond valt de politie het café in Ballum binnen. Alle flessen worden in beslag genomen. Grappig genoeg niet alles, want de tien-liter kruiken achter het café vinden ze niet. De handel kan dus gewoon doorgaan. Er wordt die avond proces-verbaal gemaakt en de zaak komt enkele weken later voor in Leeuwarden. De officier van justitie heeft gelukkig begrip voor de traditie en gaat niet tot veroordeling over. Hij dwong de familie wel de productie te legaliseren. Straf kregen ze niet, onder één voorwaarde: hij wilde de eerste legale fles Nobeltje! Nou, die heeft hij natuurlijk gekregen.

 

Maar goed ook dat de officier begrip toonde, anders hadden we nu misschien niet meer van deze Amelander specialiteit kunnen genieten. Benieuwd geworden naar de smaak van deze zachte likeur? U vindt Nobeltje het hele jaar door in de slijterij van uw Poiesz!