Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

Voor de hachee

  • 1 kg uien
  • 1 pakje margarine
  • 600 gram grof gesneden hacheevlees
  • Zout en zwarte peper uit de molen
  • 2 eetlepel patent bloem
  • 2-3 tabletten vleesbouillon
  • 4 eetlepels natuur azijn
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 eetlepels cocktail uitjes
  • 1 flesje donkerbruin bier

 

Voor de rode kool

  • 4 kruidnagels
  • 750 gram fijn gesneden rode kool
  • 1 kaneel stokje
  • 2 scheppen kristalsuiker
  • 1 blaadje laurier
  • 3 eetlepels azijn
  • 2 goudrenetten in blokjes
  • 400 gram kook aardappelen

Bereidingswijze

De hachee bereiden

  1. De pan die u voor de hachee gebruikt is belangrijk. Een gietijzeren pan is het meest geschikt. De temperatuur blijft egaal verdeeld over de hachee en met het deksel erop slaat het vocht weer terug in de pan, zo brandt de hachee niet aan.
  2. Bestrooi het vlees met peper en zout uit de molen en voeg 2 eetlepels bloem toe. Vermeng de bloem met het vlees, laat een klontje margarine uit bruisen en bak het vlees in 5-10 minuten rondom bruin.
  3. Pel en snijd de uien in halve ringen. Voeg deze bij het vlees en doe er een blaadje laurier bij, voeg 4 scheppen zilveruitjes toe en schep alles goed door elkaar.
  4. Blus de hachee af met het donkere bier en laat de hachee afgedekt op zacht vuur 3,5 uur stoven. Af en toe omscheppen met een spatel maar vooral langzaam, langzaam langzaam….

 

De rode kool bereiden

  1. Doe de rode kool in de pan met een schepje suiker, een kaneelstokje, de kruidnagels, het laurierblaadje, een scheutje azijn en een klein beetje water.
  2. Kook de rode kool gedurende 2 ½ uur op een zacht vuur gaar (langzaam stoven)
    Schil de appel en snijd deze in grove blokjes.
  3. Doe 2 minuten voordat het klaar is, de appel bovenop de kool. De appel niet door de kool roeren, anders mist u in de kool de “bite” van de appel.
  4. Kook de aardappels. Verdeel de aardappels over de voorverwarmde borden, schep de hachee over de aardappels en dresseer de rode kool erbij.