Gegrilde beenham met druiven, koolsalade en rozemarijnaardappelspies

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

Gegrilde beenham:

beenham naturel à 500 gram

200 gram witte druiven

peper uit de molen

3 eetlepels olijfolie

 

Rozemarijnaardappelspies:

8 takjes rozemarijn

450 gram voorgekookte krielaardappelen

olijfolie

 

Witte kool-wotersalade:

200 gram gesneden witte kool

150 gram julienne gesneden wortels

 

Dressing:

3 eetlepels mayonaise

2 eetlepels Griekse yoghurt of crème fraîche

4 eetlepels gehakte verse peterselie

Bereidingswijze

Grillmethode: indirect grillen

Temperatuur BBQ: 185℃

 

Bereidingstijd:

  • Gegrilde beenham: 20 minuten voorbereiding en 45 minuten BBQ tijd.
  • Rozemarijnaardappelspies: 15 minuten
  • Wittekoolsalade: 10 minuten

 

Werkwijze:

  • Bereid de BBQ voor op de indirecte wijze; 2 warmtebronnen aan de zijkant van de BBQ en een opvangschaal voor vet in het midden. Breng de BBQ op een temperatuur van 185℃.
  • Maak ondertussen de beenham goed droog met keukenpapier en smeer deze rondom lichtjes in met olijfolie. Draai de pepermolen een paar keer over het vlees. Zout is niet nodig, de beenham is al licht gepekeld.
  • Leg het vlees in het midden van de BBQ en sluit de deksel.
  • Besprenkel ondertussen de witte druiven met olijfolie.
  • Haal na 35 minuten het vlees van de BBQ en pak het in met aluminiumfolie. Laat 10 minuten rusten.
  • Leg de druiven in het midden van de BBQ gedurende 10 minuten. De druiven zullen iets verschrompelen maar er moet nog wel vruchtvlees van de druif overblijven.
  • Mix de gesneden witte kool en de gesneden wortel door elkaar.
  • Meng de dressing-ingrediënten in een kom en voeg deze toe aan de groente. Laat minimaal 30 minuten staan en serveer bij de beenham.
  • Rits de takjes rozemarijn maar laat het topje met de blaadjes er nog aan zitten. Bewaar de rozemarijnnaalden.
  • Prik een gaatje in de voorgekookte krielaardappelen en rijg de aardappelen aan het takje.
  • Snijd een eetlepel rozemarijnnaalden ragfijn.
  • Besprenkel de spiesjes met olijfolie en grill ze in 5-7 minuten goudbruin. Wanneer de spiesjes van de BBQ komen, licht bestrooien met rozemarijn en zout uit de zoutmolen naar smaak.
  • Snijd het vlees in plakken, leg de druiven er bovenop en serveer met koolsalade en rozemarijnaardappelspies.