Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

Voor de stoofschotel

  • 1 kilo riblappen
  • 200 gram ambachtelijk mager gerookt spek
  • 1 Friese droge worst
  • 8 bospenen
  • 3 grote uien
  • Verstegen 5 spices kruidenmix
  • 3 tenen knoflook
  • Bosje verse tijm
  • 2 laurierblaadjes
  • Schil van een kleine sinaasappel
  • 1 à 2 glazen rode droge wijn
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 2-3 eetlepels bloem 
  • Peper
  • Olijfolie
  • Margarine om in te bakken

 

Voor de aardappelgratin

  • 500 gram vastkokende aardappelen
  • 300 à 350 ml goede room
  • Nootmuskaat
  • Peper
  • Zout

Bereidingswijze

Daube du Nord: De stoofschotel van het Noorden!

Daube du Nord, met dit exotisch klinkende gerecht werd Ruben Korfmaker uitgeroepen tot winnaar van de Poiesz Stoofbattle! In de Stoofbattle waren we op zoek naar het beste stoofpotje van het Noorden en de professionele jury was het meest overtuigd van Rubens gerecht. U vraagt zich misschien af waarom een gerecht met een Franse naam uitgeroepen is tot het beste stoofpotje van Noord Nederland. Toch is dat logischer dan u misschien denkt. Het woord 'Daube' is namelijk Frans voor stoven. De Nederlandse naam van dit prijswinnende gerecht is dus 'Stoofschotel van het noorden'. Probeert u het zelf maar eens te maken en laat u overtuigen. Wij horen graag van u hoe het smaakte.

 

Zo maakt u de stoofschotel

  • Verwarm de oven voor op 140°C graden.
  • Snijd het spek in dobbelstenen. Leg het spek in de stoofpan en zet op laag vuur om uit te bakken.
  • Snijd het rundvlees in gelijke stukken. Doe het vlees in een kom. Wrijf het niet te zuinig in met de vijfkruidenmix, peper, bloem en olijfolie.
  • Snijd de uien in ringen en de wortel in schijfjes. Ontvel de worst en snijd hem in kleine stukjes. Hak de knoflook fijn
  • Schep met een schuimspaan de spek uit de pan en houd apart. Zet het vuur hoger en verhit de margarine. Leg het vlees in het vet zodra de margarine niet meer bruist. Roer dit door.
  • Voeg de uien, wortel en knoflook toe. Even doorbakken en voeg dan het spek weer toe. Bak dit weer een minuut door.
  • Voeg de rode wijn toe tot het vlees net onder staat. Voeg de gewassen sinaasappelschil en de laurierblaadjes toe.
  • Bind de takjes tijm bij elkaar met een rolladetouw en voeg die toe. Doe ook de worst erbij en maak het af met een scheut ketjap manis. Duw alles goed in de vloeistof.
  • Doe de deksel erop en zet het 3 uur in de oven op 140°C graden. Roer het elk uur door. Vanaf het 2e uur proeven en daar waar nodig smaak toevoegen. Pas op met zout omdat het gerecht aan het einde nog wat moet inkoken.
  • Na 3 uren proeven of het vlees zacht is. Vlees uit elkaar trekken. Sinaasappelschil, laurierblaadjes en bosje tijm verwijderen.
  • Laat het op het fornuis nog een beetje inkoken om het tot één geheel te maken.

 

Zo maakt u de bijbehorende aardappelgratin

  • Verwarm de oven voor 180°C graden.
  • Schil de aardappelen en snijd ze heel, heel dun. Leg ze dakpansgewijs in een ovenschaal. Bestrooi elke tweede laag met zout, peper en nootmuskaat en giet er een deel van de room over. Doe dit tot de aardappelen op zijn en nét onder staan.
  • Druk eventueel de aardappelen even aan. Er moet niet teveel room in.
  • Zet de gratin een uur in de oven op 180°C graden. Prik daarna met een vork in de aardappel of te controleren of ze gaar zijn.