Filetrollade in bladerdeeg met spruitjes en champignons

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

1 Poiesz filetrollade

1 rol Tante Fanny bladerdeeg
2 bakjes à 250 gram witte champignons

1 ui
1 1⁄2 pakje rauwe ham
3 eetlepels mosterd
Peper en zout
1 eidooier
g’woon voor bakken en braden
500 gram spruitjes
150 gram spekblokjes

Bereidingswijze

Voorbereiding: 60 min (incl. koelen en rusten)

Afbakken: 30-35 minuten

 

Werkwijze

 

Rollade

  1. Laat de rollade 30 minuten op kamertemperatuur komen.
  2. Dep de rollade droog met keukenpapier en braad deze in bakboter in 4-5 minuten rondom goudbruin op halfhoog vuur.
  3. Laat de rollade afkoelen en bewaar een gedeelte van de braadboter.
  4. Verwijder de steeltjes van de helft van de champignons.
  5. Snij de champignons zeer fijn of maal ze in een keukenmachine.
  6. Snipper de ui en bak de ui en champignons in de resterende braadboter van de rollade. Schep regelmatig om.

  7. Breng op smaak met peper en zout en laat afkoelen.

  8. Bedek het aanrecht met plasticfolie en beleg deze met plakken rauwe ham.

  9. Verdeel de koude champignons met ui hierover.

  10. Smeer in het midden van de champignons wat mosterd (gebruik niet direct alle mosterd!). Daar gaat u de rollade inleggen. Zorg dus dat u de mosterd zo spreidt dat de rollade volledig bedekt zal zijn.

  11. Verwijder het rolladenetje en leg de rollade op de champignons. Smeer de rest van rollade in met mosterd.

  12. Til het onderste deel van de folie op en vouw deze om de rollade.

  13. Rol de rollade verder in de folie zodat alles bedekt is tot één grote rol. Draai de uiteinden van de folie stevig vast.

  14. Verpak de rollade in nog een laag folie en leg een half uur in de koelkast.

  15. Verwarm de oven voor op 200 °C.

  16. Leg de hele plak bladerdeeg met het bakpapier naar beneden op het aanrecht.

  17. Gebruik een kwastje om het deeg een heel klein beetje nat te maken. Zo plakt het beter.

  18. Pak de rollade uit de folie en leg deze in het midden op het deeg. Vouw het deeg om de rollade totdat deze helemaal ingepakt zit. Snij het overtollige deeg eraf en bewaar deze voor garnering. Vouw de zijkanten van het deeg als een pakketje dicht.

  19. Leg rollade in het midden van een met bakpapier beklede bakplaat. Zorg ervoor dat de sluiting van het deeg onder ligt.

  20. Klop de dooier los en bestrijk de rollade in z’n geheel.

  21. Steek vormpjes uit het overgebleven deeg. Decoreer de rollade met de vormpjes en bestrijk nogmaals met eigeel.

  22. Laat de rollade 5 minuten rusten zodat het eigeel een beetje opdroogt en bak de rollade gedurende 30-35 minuten goudbruin in het midden van de oven. Draai halverwege de bakplaat om zodat het deeg gelijkmatig verkleurt.

 

Garnering en bijgerechten

  1. Kook de spruiten beetgaar.
  2. Verwijder het voetje van de champignons en snij deze in vieren.
  3. Bak de spekjes in een droge koekenpan op een halfhoog vuur zachtjes uit, voeg de champignons toe en bak ze goudbruin.
  4. Voeg als laatste de spruiten toe en breng op smaak met peper.

 

Opdienen

  1. Laat de rollade na het afbakken 5 minuten rusten.
  2. Dresseer de spruiten met spekjes en champignons om de rollade en snij de rollade aan tafel aan.