Stoofperen in flammkuchendeeg met gekonfijte sinaasappel

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

1 eidooier voor het bestrijken van het deeg

1 pak Tante Fanny Flammenkuchendeeg

 

Voor de stoofperen

1 kg Gieser de Wildeman stoofperen

2 flesjes à 250 ml rode huiswijn
5 eetlepels kristalsuiker
1 kaneelstokje

 

Voor de gekonfijte sinaasappel

1 sinaasappel
6 eetlepels kristalsuiker

6 eetlepels water

 

Garnering

500 ml slagroom
2 eetlepels kristalsuiker

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 2.5 uur stoven

Bereiding peren: 30 minuten

 

Werkwijze

  1. Schil de stoofperen, laat het steeltje eraan zitten en zet ze op met de wijn, suiker en het kaneelstokje. Stoof de peren gedurende 2.5 uur rood in een pan met een deksel erop.
  2. Laat de peren afkoelen, uitlekken en dep ze droog.
  3. Pak de peren in met flammkuchendeeg. Steek daarvoor met een ronde steker (of groot glas) een cirkel uit het deeg en snij de deeg-cirkel halverwege in. Vouw het deeg om de peren en zet op de bakplaat met bakpapier.
  4. Bestrijk de peren met eidooier en laat 10 minuten staan. Verwarm ondertussen de oven voor op 200 °C.
  5. Bak de peren in 20 minuten goudbruin.

 

Gekonfijte sinaasappelschil

  1. Schil de sinaasappel. Dit werkt het makkelijkst met een dunschiller.
  2. Snij de sinaasappelschil in dunne reepjes.
  3. Warm het water op en roer de suiker er doorheen tot alles is opgelost.
  4. Breng zachtjes aan de kook, voeg de sinaasappelschillen toe en konfijt de sinaasappel totdat de suikerstroop dik begint te worden.
  5. Haal de sinaasappelschillen uit de suikerstroop (let op: heel heet!) en leg ze uit elkaar op bakpapier te drogen.

 

Slagroom garnering & opdienen

  1. Klop de slagroom op. Voeg er al kloppend twee eetlepels suiker aan toe.
  2. Dresseer de peertjes op een schaal, spuit er rozetten met slagroom tussen en garneer met gekonfijte sinaasappelschillen.