Ingrediënten voor 8 perso(o)n(en)

Voor de stoofperen

6-8 Gieser Wildeman stoofperen

2 flesjes à 250 ml rode huiswijn

2 eetlepels kristalsuiker
1 kaneelstokje

 

Voor de cake

250 gram roomboter op kamertemperatuur

250 gram zelfrijzend bakmeel
250 gram suiker
2 zakjes vanillesuiker

5 grote eieren
3 theelepels citroenschilrasp poedersuiker

 

Voor de kaneelroom

500 ml slagroom
2 eetlepels kristalsuiker

2 theelepels kaneel

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 20 minuten

Peren stoven: 2.5 uur

Afbakken: 1 uur

 

Werkwijze

  1. Schil de stoofperen, laat het steeltje eraan en zet ze op met de rode wijn, suiker en kaneelstokje. Stoof de peren gedurende 2.5 uur in een afgedekte pan.
  2. Laat de peren afkoelen, uitlekken en dep ze droog.
  3. Vet een springvorm (Ø 24 cm) licht in en bedek de bodem met bakpapier.
  4. Verwarm de oven voor op 165 °C.
  5. Klop de boter, suiker, vanillesuiker en de citroenschilrasp met een mixer luchtig tot deze wit van kleur is.
  6. Voeg één voor één de eieren bij de luchtige boter.
  7. Voeg het zelfrijzend bakmeel toe in 3 gedeelten terwijl u mixt op de laagste stand van de mixer. Schep daarna goed om.
  8. Schep het beslag in de springvorm.
  9. Rol de onderkant van de droge stoofperen in de bloem en plaats de peren langs de rand in het beslag. Hou hierbij ongeveer 2 cm afstand van de rand.
  10. Zorg ervoor dat de steeltjes en het topje van de peer boven het cakebeslag uitsteken.
  11. Bak de cake in 60 minuten goudbruin. Hou de kleur goed in de gaten en bedek de cake zo nodig halverwege met aluminiumfolie om extra verkleuring tegen te gaan.
  12. Check na een uur of de cake gaar is door een satéprikker er in te steken. Komt de satéprikker ‘schoon’ weer uit de cake? Dan is hij gaar!
  13. Laat de cake afkoelen.
  14. Meng de kaneel en kristalsuiker al kloppend door de slagroom tot die stevig is
  15. Spuit toefjes kaneelroom op de taart en bestuif de randen met poedersuiker.