Ingrediënten voor 4 personen

  • 4 runder entrecotes          
  • 1 zak à gram 450 gram aardappel krieltjes                                                                           
  • 1 bakje à 250 gram champignons                                                                                
  • 1 zak à 60 gram gemengde sla
  • 1 bos bosuitjes                                                                            
  • 4 trostomaten                                                                   
  • 1 komkommer                                                                               
  • 1 bosje radijs                                                                                
  • 8 stronken witlof                           
  • 8 plakken jonge kaas                                                                  
  • 8 plakken kruidnagelham           
  • 1 flesje à 250 ml kookroom                                                                   
  • 1 theelepel Maggi smaakmaker                                                          
  • Natuurazijn 
  • Croma vloeibaar bakken en braden
  • Olijfolie extra verge voor de salade                                        
  • Olijfolie voor bakken       

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 180°C .
  • Verwijder de ‘pit’ uit de bovenkant van de tomaat en kruis de bovenzijde in. Dompel de tomaten 20 seconden in kokend water en verwijder het vel.
  • Snijd de tomaat in partjes, de bosuitje fijn en de radijs en komkommer in plakjes. Maak een dressing van 3 delen olijfolie, 1 deel azijn, peper, zout en bosuitjes. Dresseer op het bord de plakjes komkommer, daarop een plakje radijs, tomaat en gesneden slamix in het midden. Maak de salade vlak voor serveren af met dressing.
  • Verwijder het topje van de witlof en een dun plakje van de onderkant. Snijd de witlof vervolgens in vieren. Kook de witlof gedurende 2-3 minuten en spoel het koud.
  • Rol de witlof in plakken ham met daarop een ½ plakje kaas. Doe ze gedurende 8-12 minuten in de oven.
  • Verhit 2 eetlepels olijfolie in een pak. Bak hierin de kriel aardappelen.
  • Zorg ervoor dat het vlees op kamertemperatuur is. Dep het vlees droog met keukenpapier en breng het op smaak met peper en zout. Verhit 3 eetlepels vloeibaar bakken en braden van Croma in de koekenpan. Schroei het vlees dicht en laat deze minimaal 10 minuten rusten. Bewaar een klein beetje bakboter voor de saus.
  • Snijd de champignons in vieren en zweet deze aan in de bakboter van de entrecote. Voeg een theelepel jusverbeteraar toe en blus het af met een beetje water. Voeg daarna de room toe en roer door.
  • Dien de entrecote op met de witlof, aardappels en de champignonroomsaus. Serveer de salade apart.
TIP:

Wijnadvies

Chateau Pradeau Bordeaux