Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 1 pak Dr Oetker kwarktaart naturel met taartbodem
  • 500 gram magere kwark
  • 2 bekers à 250 ml verse slagroom
  • 60 gram roomboter
  • 1 pot à 500 ml boerenjongens op brandewijn
  • ca. 40-45 Fryske Dúmkes
  • ca. 30 cranberries
  • 1 springvorm van 24 cm
  • Cacaopoeder
  • Zelfgemaakte kerstster sjablonen

Bereidingswijze

De taartbodem

  • Leg het bijgesloten velletje bakpapier over de springvormbodem. Plaats de rand hierop en sluit de springvorm.
  • Smelt 60 gram boter in een pan. Haal de pan van het vuur en roer de inhoud van het zakje kruimelbodemmix erdoor. Bedek de bodem van de springvorm met de massa en druk dit stevig aan met de bolle kant van een lepel. Zet de vorm ca. 10 minuten in de koelkast.

 

De Fryske dúmkes taart

  • Laat de boerenjongens minimaal 30 minuten goed uitlekken in een zeef. Vang de brandewijn op.
  • Kneus met een vijzel 6 Fryske dúmkes fijn. Houd deze apart.
  • Giet de brandewijn in een maatbeker. Vul het met water (op kamertemperatuur) aan tot 400 ml.
  • Doe de kwarktaartmix in een kom en klop dit met een mixer met garde op de laagste stand in 1 minuut tot een glad mengsel.
  • Gebruik voor het beste resultaat de kwark en slagroom direct vanuit de koelkast.Voeg de kwark en de ongeklopte slagroom toe. Klop het kwarktaartmengsel met de mixer op de hoogste stand tenminste 2 minuten tot een luchtige massa.
  • Vermeng de uitgelekte boerenjongens met de dúmkescrunch en spatel het door de kwarkmassa.
  • Schenk het dúmkes taartmengsel over de bodem. Laat de taart ten minste 2,5 uur opstijven in de koelkast.
  • Verwijder de springvormring. Klop de slagroom op met 1 eetlepel suiker. Dit gaat het makkelijkst met een mixer.
  • Besmeer met een paletmes de zijkanten van de taart met slagroom. Plak de overige Fryske dúmkes ertegenaan.
  • Garneren met cacaopoeder.
  • Versier de taart met slagroom en cranberries.