Ingrediënten voor 10 perso(o)n(en)

Deeg

175 gram patent bloem
1 1⁄2 theelepel bakpoeder
120 gram witte basterdsuiker

150 gram roomboter
1 ei
Mespuntje zout

 

Banketbakkersroom

1/4 pakje Dr. Oetker gele banketbakkersroompoeder
100 ml melk
75 gram Dr. Oetker amandelspijs

1 eidooier

Rasp van een 1⁄2 citroen

 

Fruitvulling

2 Noordertrots Elstar appels

5 ready to eat abrikozen

Mespuntje kaneel

 

  • Abrikozengelei

3 el abrikozenjam
2 el water
Sap + rasp van een 1⁄2 citroen

Bereidingswijze

Bereidingstijd: 1 uur en 45 minuten

 

Benodigdheden:

1 taartvorm van 22 cm

Deegroller
Kwastje
Koksmes en snijplank

Beslagkom

Mixer met gardes

Spatel
Rasp
Lepel of een spuitzak

Steelpan

Garde Vershoudfolie

 

Werkwijze:

  • Verwarm de oven voor op 220°C.

 

Deeg

  • Meng de boter, suiker en het ei tot een gladde massa. Voeg de patentbloem, de bakpoeder en een mespuntje zout toe. Kneed het geheel tot een soepel deeg of gebruik een mixer met deeghaken.

  • Verpak het deeg in plasticfolie en laat ongeveer 30 minuten rusten in de koelkast.

  • Vet de taartvorm licht in of gebruik bakpapier voor de bodem. Rol het deeg uit tot een plak van ongeveer 1 cm dikte en leg deze op de bodem van de taartvorm. Druk het deeg voorzichtig aan met uw vingers. Tip: Geen deegroller? Gebruik een schone, lege, glazen (wijn)fles.

  • Mix de melk met de banketbakkersroompoeder en laat opstijven in de koelkast.

  • Maak de amandelspijs aan met citroenrasp en eidooier en kneed alles goed door elkaar. Spatel dit door de opgesteven banketbakkersroom.

  • Verdeel de room gelijk over de deegbodem. Houd hierbij ongeveer 0,5 cm vrij bij de rand. Dit gaat het gemakkelijkst met een spuitzak, maar een lepel werkt ook!

 

Fruitvulling

  • Snij de appels met schil in partjes. Snij ook de abrikozen in stukjes. Verdeel de abrikoos over de room en daarover de partjes appel. Bestrooi met een beetje kaneel.
  • Bak de taart ongeveer 15 minuten in de oven. Door het gewicht van de vulling zal de binnenkant van het deeg lager blijven dan de rand waar geen vulling op ligt. Hierdoor ontstaat een opstaande rand tijdens het bakken.

 

Abrikozengelei

  • Verwarm water, het sap en de rasp van de citroen en de abrikozenjam in een pan. Roer dit goed door met een garde tot de abrikozenjam vloeibaar is.
  • Haal de pan van het vuur. Bestrijk de taart royaal met de abrikozengelei en laat de taart 3-4 uur afkoelen in de koelkast.