750 gram Ierse runder riblappen, in grove blokjes gesneden
peper
zout
1 1⁄2 eetlepel bloem
vloeibare bakboter
4 uien
1 klein flesje Noorderster Merlot
2 laurierblaadjes
1 eetlepel donkere basterdsuiker
2 Elstar appels
Bildtstar aardappelen, gekookt, aantal naar eigen wens
2 eetlepels geplukte peterselie
Bereidingswijze
Bereidingstijd: 3 uur
Werkwijze:
1. Schil de appels en aardappelen. Snij het vlees in grove blokjes, de uien in ringen en de appels in partjes.
2. Meng het gesneden vlees met zout, peper en bloem.
3. Verwarm de boter in een braadpan. Voeg het vlees toe zodra de boter bruin is. Braad de vleesblokjes rondom aan, totdat ze lichtbruin zijn.
4. Voeg de uiringen en laurierblaadjes toe. Braad de uiringen zachtjes aan totdat ze gekarameliseerd zijn. Ze zien er dan glazig uit en zijn lichtbruin van kleur.
5. Voeg de bruine basterdsuiker toe en schep goed om.
6. Blus af met 1 klein flesje Noorderster Merlot en schep nogmaals goed om. De saus gaat nu al binden.
7. Laat het geheel 2 tot 2,5 uur zachtjes stoven. Roer regelmatig door.
8. Kook de Bildtstar aardappelen.
9. Voeg, als het vlees gaar is, de appelpartjes toe en laat ze 3 minuten mee stoven. 10. Serveer de stoofschotel met de gekookte Bildtstar aardappelen en verse peterselie.