Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 20 verse asperges
  • 1 pak kriel aardappelen
  • 200 gram roomboter
  • 3 verse peterseliestelen
  • 2 eetlepels gehakte peterselie
  • 1⁄2 Ui
  • 8 gekneusde peperkorrels
  • 1 blaadje laurier
  • 4 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 glas witte droge Poiesz huiswijn
  • 3 eidooiers
  • 4 gekookte eieren (7 minuten gekookt) 
  • 20 plakken gegrilde beenham
  • Zout uit de molen

Bereidingswijze

De Asperges 

Schil de asperges van de kop naar de voet. Snijd het onderste voetje van de asperge en bewaar deze eventueel voor de aspergesoep. Doe de asperges in een royale pan en doe er zoveel water in dat ze net onder water komen te staan. Leg op de asperges een schoteltje, dat zorgt ervoor dat de asperges onder het vocht blijven. Voeg een beetje zout toe en een klontje (100 gram) roomboter. Laat de asperges zo snel mogelijk koken. Koken de asperges? Dan gelijk van het vuur halen en af laten koelen in het eigen aspergevocht. Kook de kriel aardappeltjes volgens de aanwijzingen op de verpakking.

 

De Hollandaise saus

Kook de witte wijn met de wijnazijn, peperkorrels, ui, laurier en de stelen van de peterselie gezamenlijk in een steelpan. Gebruik een mes om de krulpeterselie te hakken voor de kriel aardappeltjes. Kook de vloeistof in tot de helft zodat er een concentraat ontstaat. Splits de eieren en gebruik de eidooiers. Doe deze in een kom en voeg de warme ingekookte wijn bij de eidooiers. Smelt ondertussen de boter, maar laat deze niet kleuren. Het smelten van de boter kan ook in de magnetron. Doe de kom in een pan met heet water en klop het mengsel stevig met een garde. Klop net zo lang totdat er een zalfachtige massa ontstaat. Pas op: Het water mag niet koken want dan stolt de saus te snel en krijg je roerei. Giet vervolgens de gesmolten boter bij de zalfachtige massa en er ontstaat een heerlijke saus. Bewaar 1 eetlepel gesmolten boter om de kriel aardappeltjes op smaak te brengen met de gehakte peterselie. Kook de eieren 7 minuten. Leg de ham in het warme aspergevocht en kook de asperges met de ham gedurende 1 minuut. Leg de uitgelekte asperges op een voorverwarmd bord met de gegrilde beenham. Dresseer de kriel aardappeltjes met peterselie erbij en het gekookte ei. Giet als laatste de Hollandaise saus erover.

TIP:

Asperges bestaan voor meer dan de helft uit vocht. Wanneer ze gekocht zijn moeten ze gelijk in een vochtige doek worden gerold of onder water worden gezet. Dit voorkomt het uitdrogen.