Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 4 Ierse biefstukken                                       
  • 1 schaal verse bieslook
  • 1 kg verse Noorder asperges
  • 1 schaal verse peterselie
  • Voor gegaarde kriel aardappelen
  • 5 eieren (2 gekookt)
  • 1 pakje roomboter
  • Peper en zout uit de molen
  • Verse knoflook, lente uitjes

Bereidingswijze

Asperges koken

Het meest belangrijke is het correct koken van deze “Koningin der groenten”. Het gaat als volgt:

  • Schil de asperges van de kop naar de voet. Snijdt het onderste voetje van de asperge en bewaar deze eventueel voor de aspergesoep. Doe de asperges in een royale pan en doe er zoveel water op dat ze net onderstaan. Leg op de asperges een schoteltje dat zorgt ervoor dat de asperges onder het vocht blijven.
  • Voeg een beetje zout toe en een klontje (100 gram) roomboter.
  • Laat de asperges zo snel mogelijk koken. Zodra de asperges koken, haal ze dan gelijk van het vuur en laat ze afkoelen in het eigen aspergevocht.
  • Kook de voorgegaarde kriel aardappeltjes met weinig water
  • Doe zout en peper op de biefstuk. Zorg ervoor dat het vlees op kamer temperatuur is. Laat het minimaal 30 minuten uit de koelkast op het aanrecht staan. Dep het vlees droog met keukenpapier en daarna zouten en peperen. Verhit 2 royale eetlepels vloeibaar bakken en braden van Croma in de koekenpan.
    Schroei de biefstuk dicht 1 ½ minuut aan beide zijden dicht en laat deze minimaal 10 minuten rusten op een bakplaatje.

 

Bearnaise saus

  • Smelt de roomboter zachtjes deze mag niet kleuren!
    (bewaar een beetje boter voor de kriel aardappelen)
  • Doe ½ kopje wijn azijn met 1 ½ kopje vocht van asperges in een bekken
  • Verwarm 3 eidooiers met het vocht au bain marie en klop stevig tot het luchtig en stijf is.
  • Voeg met een straaltje de boter toe en maak de saus op smaak met peper en zout uit de molen.
  • Gehakte peterselie en gesneden bieslook toevoegen, zout en peper naar smaak toevoegen
  • Doe weinig boter op de gegaarde kriel aardappelen en verse gehakte peterselie.
  • Serveer de asperges met de biefstuk, Bearnaise saus en de peterselie aardappeltjes.

 

TIP:

Asperges bestaan voor meer dan de helft uit vocht. Wanneer ze gekocht zijn moeten ze gelijk in een vochtige doek worden gerold of onder water worden gezet. Dit voorkomt het uitdrogen.