Ingrediënten voor 4 personen

  • 6 appels

  • 4 Gieser Wildeman stoofperen

  • 250 gram mascarpone

  • 1 liter vanille vla

  • Poiesz vanille schepijs van De Jong

    uit Gorredijk

  • 750 ml rode huiswijn

  • 150 gram Fryske dúmkes

  • 6 eetlepels suiker - Kaneel

Bereidingswijze

  1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in partjes.

  2. Doe de appelpartjes in een pan en zet ze op met een half koffiekopje water, 3 eetlepels suiker en kaneel naar

    smaak.

  3. Breng aan de kook, zodat een compote ontstaat en laat het afkoelen.

  4. Schil de stoofperen van boven naar beneden. Verwijder het klokhuis en laat het steeltje er aan zitten.

    Snijd het kontje van de peren zodat ze stevig blijven staan.

  5. Zet de stoofperen in een pan. Strooi er 1 theelepel kaneelpoeder en 3 eetlepels suiker overheen.

  6. Vul de pan met rode huiswijn totdat de stoofperen onder staan. Laat ze 2,5 tot 3 uren zachtjes stoven.

    Laat ze afkoelen. Het beste is om dit een dag eerder te doen. Bewaar het kookvocht.

  7. Snijd de koude stoofperen in stukjes. Bewaar een kapje met het steeltje. Meng de blokjes stoofpeer met het

    ingekookte vocht van de stoofperen. Roer de mascarpone er doorheen totdat een mooie crème ontstaat.

  8. Hak de Fryske dúmkes fijn met een koksmes of sla ze voorzichtig stuk in een theedoek.

  9. Schep een bol ijs en rol deze door een deel van de Fryske dúmkes kruim. Zet de bollen ijs in de vriezer.

 

Opmaken

  1. Schep als eerste een laagje Fryske dúmkes kruim in het glas. Schep er vervolgens een laagje stoofperencrème op, daarna een laagje vanillevla en als laatste weer een laagje Fryske dúmkes kruim.

  2. Herhaal dit tot het glas bijna vol zit en maak met de appelcompote de laatste laag.

  3. Zet het stoofperenkapje er bovenop.

  4. Serveer de bol vanille ijs met Fryke dúmkes kruim er naast.

 

Poiesz ambachtelijk schepijs van de Jong uit Gorredijk

In Poiesz Ambachtelijk Schepijs proeft u 70 jaar ervaring in ijs maken. Evenals de volle smaak van verse, volle melk uit het Noorden. Dit ijs wordt op duurzame wijze voor u bereid door de familie De Jong in Gorredijk. Zij doen dit met geduld en passie en gebruiken bij voorkeur ingrediënten uit de regio. Uit alles proeft u dat zij u willen laten genieten van een heerlijk ijsje.