Hertenbiefstuk met zachte pepersaus aardappel knolselderijpure, broccoli en winterwortel

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

4 hertenbiefstuk
½ knolselderij
500 gram aardappels
2 eetlepels vloeibaar bak- en braadolie

1 stronk broccoli
1 zakje Poiesz geschrapte wortels (300 gr)
1 kg Gieser Wildeman stoofpeertjes
2 kleine flesjes rode huiswijn (0,25l)
3 eetlepels kristalsuiker
1 kaneelstokje
1 pakje kookroom
1 eetlepel Maggi jus smaakmaker
Vier seizoenen peper
zout uit de molen

Bereidingswijze

  • Zorg ervoor dat de hertenbiefstuk op kamertemperatuur is. Het beste is om deze 1 uur voor bereiding buiten de koelkast leggen.
  • Schil de stoofperen, laat het steeltje eraan zitten en doe ze in een pan met 2 kleine flesjes rode huiswijn, suiker en kaneel. Breng de stoofpeertjes zachtjes aan de kook gedurende 3 uur rood in een pan met de deksel erop op laag vuur.
  • Schil de knolselderij en snij deze in blokjes. Schil de aardappels en houd per persoon 2 aardappels in de schil apart.
    Laat de knolselderij gaar koken en kook apart ook de aardappels gaar.
    Stamp de aardappels met de knolselderij door elkaar. Maak het op smaak met peper en zout en een flinke scheut kookroom. Houd de puree warm op een warmhoudplaat met de deksel op de pan.
  • Snij de geschilde aardappels in partjes: in vieren en halveer deze nogmaals.
    Maak er een banaanvorm van door een klein partje uit het midden van het partje te snijden.
  • Snij de broccoli in roosjes en laat ze in ruik kokend water in 5 minuten beetgaar koken. Spoel ze na het koken af met koud water.
  • Snij de wortel in schuine plakjes en kook ook de wortel beetgaar in ruim water. Spoel ze na het koken af met koud water.
  • Kook de aardappel 10 minuten in kokend water beetgaar, laat ze uitstomen en bak ze krokant in olijfolie voor bakken en braden.
  • Dep de biefstuk droog met keukenpapier en doe er zout en peper op naar eigen smaak.
    Verhit 2 eetlepels vloeibaar bakken en braden. Schroei de biefstuk dicht gedurende 1-2 minuten aan elke zijde.
    Haal de biefstuk uit de pan en laat ze 10 minuten rusten. De biefstuk mag koud worden omdat het straks voor het opdienen nog in de oven gaat.
  • Verwarm de oven voor op 180°C
  • Blus het bakvet van de biefstuk af met jus smaakmaker en ½ kopje water. Laat de jus even inkoken en roer er een ½ theekopje room door. Laat de saus inkoken tot sausdikte en maak het op smaak met gemalen seizoenenpeper.
  • Stoof de wortel en de broccoli met boter en een bodempje water warm in een steelpan.
  • Doe de biefstuk nog 4 minuten in de oven en maak de borden op met knolselderij puree, aardappels, wortel en broccoli, stoofpeertjes en pepersaus.