Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 1 varkensrollade
  • 1 Friese droge worst
  • 500 gram spruitjes
  • 6 rode uien
  • 1 takje rozemarijn
  • 1 laurierblaadje
  • 1 kaneelstokje
  • zout
  • peper
  • 3 eetlepels suiker
  • 250 ml rode wijn
  • 1 flesje à 33 cl Noorderkrachtbier
  • Vloeibare bakken en braden

Bereidingswijze

  • Laat de rollade gedurende 45 minuten op kamertemperatuur komen buiten de koelkast.
  • Dep de rollade droog met een keukenrol. Dit zorgt voor een knapperig korstje.
  • Verhit 4 eetlepels vloeibare bakken en braden in een braadpan. Schroei de rollade om en om goudbruin. Doe daarna het deksel op de pan en laat de rollade gedurende 45-60 minuten braden. Giet het braadvocht om de 10 minuten over de rollade. Zo droogt deze niet uit.
  • Schil de stoofperen van boven naar beneden. Laat het steeltje ter decoratie eraan zitten. Verwijder het klokhuis met een boortje. Doe de peren samen met de suiker, kaneelstokje en rode wijn in een pan. Zorg dat de stoofperen onder het vocht staan. Laat ze 2 uren zachtjes stoven.
  • Kook de spruitjes beetgaar in kokend water.
  • Snijd de uien in halve ringen. Verhit 2 eetlepels rolladejus in een pan en vul dit aan met 2 eetlepels vloeibare bakken en braden. Doe de gesneden uien in de pan en smoor de rode uien zachtjes zonder ze te laten verkleuren. Blus het na 15 minuten af met Noorderkracht bier. Laat het nog 10 minuten stoven met het laurierblaadje en het takje rozemarijn.
  • Snijd de Friese worst in plakjes. Verhit een klein beetje vloeibare bakken en braden in een koekenpan. Bak hierin de plakjes worst krokant. Vermeng ze met de gekookte spruitjes.
TIP:

Wijntip: Marques de St Felix Rouge