Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 4 stronken witlof
  • 2 teentjes geperste knoflook
  • 1 ui fijngesneden
  • 15 gram verse bieslook
  • 100 gram margarine
  • 200 ml kookroom
  • 1 liter kippenbouillon van 2 bouillonblokjes
  • ½ Friese droge worst
  • 2 plakken tostibrood
  • 4-5 plakken Riperkrite kaas
  • zout en peper

Bereidingswijze

  • Snijd de droge worst in plakjes. Bak de worst als spekjes uit in de koekenpan. Laat deze uitlekken op keukenrol.
  • Verwarm de oven voor op 180°C. Toast de plakken brood in de oven in ca. 2 minuten goudbruin. Beleg de plakken toast met Riperkrite kaas. Toast ze daarna nogmaals tot de kaas geheel gesmolten is. Laat de toast afkoelen. Snijd de korsten van het brood en snijd de plakken in dobbelsteentjes. Tip: heb je een steker/vormpje met een ster? Steek er direct stercroutons van als het brood uit de oven komt.
  • Snijd de witlof in dunne reepjes. Verwijder de bittere pit. Was de witlof in koud water en slinger het droog in de slacentrifuge of laat het uitlekken in een vergiet. Houd 5 eetlepels gesneden witlof apart voor garnituur in de soep.
  • Smelt de margarine in de pan. Voeg de ui en knoflook toe. Zorg ervoor dat dit niet kleurt. Voeg in één keer de witlof toe en roer met een spatel net zolang totdat de witlof geheel is geslonken.
  • Voeg de bouillon en room toe. Laat alles 2 à 3 minuten doorkoken. Pureer de witlof met een staafmixer glad. Breng op smaak met peper en zout. Zeef de soep zodat deze geheel glad is.
  • Snijd de bieslook ragfijn en houd het apart.
  • Verdeel de witlof en de droge worst over soepkommen of borden.
  • Giet de hete soep erop. Leg de croutons er bovenop en garneer met de bieslook.