Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 1 vlees erwtensoeppakket met worst, spek en krabbetjes
  • 1 groente erwtensoeppakket, met spliterwten, hele prei, ui, winterpeen, knolselderij, peterselie en selderij
  • 6 grote aardappels.
  • 1 pak à 2 stuks Weidenaar Ambachtelijke droge worst
  • 4 rundvleesbouillonblokjes
  • peper en zout uit de molen
  • 1 pakje Poiesz roggebrood
  • 200 gram gesneden katenspek

Bereidingswijze

  • Neem een grote pan en vul deze met 3 liter koud water. Doe de spliterwten in de pan.
  • Voeg het vlees uit het vleespakket toe en breng het geheel langzaam aan de kook.
  • Er ontstaat nu een grijze schuimlaag. Schep deze er met een schuimspaan af. Schuim het af gedurende 5 minuten.
  • Maak ondertussen de groenten schoon. Schil de winterpeen en knolselderij. Pel de ui en was de prei. Pluk de peterselie en selderij. Bewaar de stelen.
  • Snijd een halve winterpeen en een halve knolselderij in grove blokjes. Snijd 2 uien in vieren. Snijd de stelen peterselie fijn en de selderij in stukken. Snijd het groen van de prei in stukken.
  • Doe deze groenten in de pan bij het vlees en zet alles op een zacht vuur gedurende 1 uur.
  • Snijd ondertussen de andere helft van de winterpeen en knolselderij in kleine blokjes. Snijd het witte gedeelte van de prei fijn. Schil de aardappels en snijd ook deze in blokjes.
  • Hak de blaadjes selderij en peterselie fijn. Snijd de droge worst in dunne plakken. Houd dit apart.
  • Haal na 1 uur het vlees uit de pan. Snijd de worst in plakken, pluk het vlees en voeg het bij de fijngehakte selderij, peterselie en droge worst
  • Na een uur zijn de groenten en spliterwten volledig stuk gekookt zijn. Wrijf de soep door een zeef of pureer de soep met een staafmixer.
  • Breng de soep op smaak met peper, zout en bouillonblokjes. Voeg nu de in blokjes groenten en aardappel toe. Laat de erwtensoep nog een keer 15 minuten koken.
  • Voeg als laatste het gare vlees, de droge worst en de fijngehakte peterselie en selderij toe aan de erwtensoep. Laat dit nog even koken en klaar is de soep.
  • Dien de soep op in voorverwarmde koppen en serveer het roggebrood met katenspek er apart bij.
TIP:

Weet u het verschil tussen erwtensoep en snert? Snert en erwtensoep hebben dezelfde ingrediënten. Het verschil is dat erwtensoep soep is die is gemaakt op dezelfde dag. Snert heeft een nacht gestaan en is daardoor lekkerder. De soep kan prima ingevroren worden.