Ingrediënten voor 6 perso(o)n(en)

Voor 14 tot 16 zwanensoesjes:

100 ml water
500 ml melk
100 gram boter
100 gram bloem
4 eieren
snufje zout
1 pakje Dr. Oetker banketbakkersroom
Poedersuiker
Spuitzak

Bereidingswijze

Banketbakkersroom maken:

De banketbakkersroom moet even opstijven in de koelkast, begin hier dus mee! Je bereidt het volgens de aanwijzing op de verpakking, alleen vervang je het water door melk. Je voegt dus 400 ml van de
melk toe. Laat het daarna opstijven in de koelkast.

 

Soezenbeslag maken:
Verwarm de oven voor op 200°C. Eerst moet je het soezenbeslag maken. Verwarm de melk in een pannetje samen met het zout, water en de boter. Als het begint te koken haal je de pan van het vuur
en voeg je in één keer de bloem toe. Zet de pan nu op een laag vuurtje en houd het deeg in beweging door te roeren. Je bent klaar als het deeg loslaat van de bodem, na ongeveer 3 minuten roeren. Laat
het deeg 3 minuten afkoelen en voeg daarna de eieren één voor één toe. Voeg pas het volgende ei toe als het vorige goed is opgenomen. Nu heb je een stevig maar mooi glad beslag dat glanst.


Soesjes bakken:
Vet 2 bakplaten licht in en bestuif met bloem. Verdeel het soezenbeslag over een bakplaat met een natte lepel tot enkele langwerpige soezen, dat wordt het lijfje. Schep de rest van het soezenbeslag in een spuitzak en spuit op de andere bakplaat een aantal S-vormen. Dat wordt de hals van de zwaantjes. Zet de bakplaten nu in de voorverwarmde oven op 200°C. De soezen zijn gaar als ze lichtbruin zijn, luchtig aanvoelen en gemakkelijk loslaten van de bakplaat. Bak de lijfjes af in 10-15 minuten. De zwanenhalzen zijn al klaar na 5 minuten. Pak ze snel uit de oven en sluit de oven meteen weer. Open de oven verder niet tijdens het bakken, anders zakken je soezen in. Pak de soezen na de baktijd ook niet meteen uit de oven, maar zet de oven uit en laat de soezen nog zo’n 10-15 minuten staan.


Zwaantjes maken:
Snijd de ‘lijfjes’ als ze afgekoeld zijn horizontaal doormidden. Van het kapje maak je nu vleugels door ze tot net over de helft door te snijden of te knippen. Het onderste deel van het lijfje vul je met de banketbakkersroom. Zet daar de vleugeltjes weer op en prik de hals in de room. Bestrooi met wat poedersuiker en klaar zijn je sierlijke zwanensoezen!