Ingrediënten voor 4 personen

1 liter bouillon van bouillonblokjes
50 gram margarine of boter
60 gram bloem
1 fijngesnipperde ui
1 blaadje laurier
2 eetlepels pittige ( grove) Marne mosterd
2 eetlepels milde (gladde) Marne mosterd
2 dl kookroom
½ bosje fijn gesneden bieslook
Groninger droge worst

Bereidingswijze

  • Neem een pan van 3 à 4 liter. Zet hem op het vuur en laat de margarine uitbruisen en doe de ui met het laurierblad erbij. Laat de ui niet kleuren.
  • Doe in één keer de bloem erbij en roer met een spatel totdat er een bol ontstaat. Laat de bloembol langzaam op laag vuur garen gedurende 5 minuten.
  • Doe er eerst een beetje koude bouillon bij en roer met een garde de soep glad. Doe nu langzaam de rest van de bouillon erbij en roer alles glad met een garde.
  • Laat de soep minimaal 10 minuten goed doorkoken. Daarna de soep zeven.
  • Maak de gezeefde soep af met grove en fijne mosterd, kookroom en eventueel op smaak brengen met bouillon korrels.
  • De Groninger droge worst in mooie dunne plakjes snijden.
  • Klein klontje boter in de pan en de plakjes worst krokant uitbakken.
  • Verdeel over de soepkoppen of borden de droge wor st plakjes. Giet de hete mosterdsoep er bovenop en garneer met bieslook, scheutje room en een plakje droge worst. Lekker met vers Lodewijker stokbrood.

Serveertip: Lodewijker stokbrood