Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 pak Koopmans Appeltaart mix
  • 175 gram roomboter of margarine - 1 ei
  • 1 eidooier
  • 1 kg Noorder Polderappels
  • 50 gram suiker
  • 75 gram gedroogde ready to eat cranberries
  • 2 à 3 theelepels kaneel
  • 3 eetlepels abrikozen jam
  • 10 Fryske Dúmkes fijn gestampt

 

Alles op kamertemperatuur

Bereidingswijze

  • Wel de cranberries in weinig lauwwarm water (ca. 15 minuten) en dep ze droog.

  • Plaats het rooster iets onder het midden van de oven en verwarm de oven voor.
  • Vet de springvorm in met boter of gebruik een bakspray. Bekleed de bodem van de springvorm eventueel met bakpapier, dan lost de taart het beste.
  • Roer de boter zacht in een beslagkom en voeg de mix en het losgeklopte ei toe.
  • Kneed het geheel met een mixer met deeghaken of met de hand tot een samenhangend deeg. Laat het deeg 1 uur rusten in de koelkast.
  • Schil de appels,verwijder de klokhuizen en snijd de appels in royale partjes.
  • Meng de appelpartjes met de suiker, kaneel en cranberries en 1 eetlepel kruimels Dúmkes.
  • Bestuif het aanrecht met bloem en rol met een deegrol het deeg uit tot een dikte van een 2 euro muntstuk. Bekleed met 2/3 van het deeg de bodem en de rand van de springvorm.
  • Strooi op de bodem de verkruimelde Fryske Dúmkes.
  • Vul de vorm met het appelmengsel en druk dit aan.
  • Vorm van het resterende deeg dunne rolletjes en druk deze op het aanrecht iets plat tot reepjes.
  • Leg de reepjes kruislings over het appelmengsel.
  • Bestrijk de taart met het losgeklopte eigeel.
  • Bak de appeltaart in 60-75 minuten gaar en goudbruin in een oven. Elektrische oven: 180 °C, Heteluchtoven: 165 °C, Gasoven: stand 3-4.
  • Doe de abrikozenjam met 2 eetlepels water in een steelpan en verhit de jam. Als de appeltaart uit de oven komt bestrijken met de warme jam.
  • Laat de appeltaart ca. 1 uur afkoelen en verwijder dan de springvorm.

Eet smakelijk!