Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 1 knolselderij
  • 1 prei
  • 1 ui
  • Paar takjes verse tijm
  • 500 gram Fries gekruid gehakt
  • 200 gram ambachtelijke spekjes
  • 1 ei
  • 2 eetlepels paneermeel
  • Vloeibaar bakken en braden
  • Scheutje melk
  • Klontje boter
  • Peper en zout
  • Mespuntje nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Meng het ei en paneermeel door het gehakt. Maak hiervan 4-5 gehaktballen.
  • Verhit 2 eetlepels vloeibaar bakken en braden in een pan. Braad de gehaktballen op een zacht vuur goudbruin. Voeg als de gehaktballen gekleurd zijn, een half kopje water toe. Houd de gehaktballen warm.
  • Schil de knolselderij, snijd deze in plakken en daarna in grote blokjes.
  • Schil de aardappelen en snijd de grote exemplaren een keer door.
  • Rits de tijm blaadjes in tegengestelde richting van het takje.
  • Kook de aardappelen met de knolselderij en tijm in 20-25 minuten gaar.
  • Snipper de ui fijn.
  • Bak de spekjes in een droge koekenpan knapperig. Voeg op het laatste moment de gesnipperde ui toe en laat deze mee garen. De ui mag niet kleuren.
  • Snijd de prei in de lengte 2x door de midden, was de prei onder stromend water en snijd de prei in kleine blokjes.
  • Stamp de aardappelen en knolselderij. Voeg een scheutje melk en een klontje boter toe. Schep de prei en spekjes erdoor.
  • Breng de stamppot op smaak met nootmuskaat en zout.
  • Serveer de stamppot met de gehaktbal en jus.