Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 1 kilo kruimige aardappelen
  • 750 gram voorgekookte bietjes
  • 300 gram ambachtelijke magere gerookte spekreepjes
  • 500 gram rundergehakt
  • 1 gesnipperde ui
  • 1 appel
  • 1 ei
  • Scheutje melk
  • 50 gram Blue Band voor koken, bakken en braden
  • 2 eetlepels vloeibaar bakken en braden
  • 3 eetlepels ongezouten cashewnoten
  • 2 eetlepels paneermeel of 1 verkruimelde beschuit
  • 1 mespuntje nootmuskaat
  • 1 mespuntje gemalen kruidnagel
  • Zout en peper

Bereidingswijze

  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen in 20 minuten gaar en voeg naar eigen smaak een snufje zout toe.
  • Maak het rundergehakt aan met 1 ei en 1 mespuntje nootmuskaat. Kneed het goed door elkaar.
  • Vorm er 4-5 gehaktballen van met natte handen.
  • Verhit 2 eetlepels vloeibaar bakken en braden in de koekenpan en braad de gehaktballen op een zacht vuur goudbruin.
  • Blus de gehaktballen af met een ½ kopje water.
  • Verhit ondertussen 25 gram boter in een koekenpan en bak de gerookte spekreepjes in 6 minuten knapperig. Voeg de ui toe en bak het kort mee tot de uien glazig zijn, ze mogen niet kleuren.
  • Schil ondertussen de voorgekookte bietjes en snijd ze in blokjes.
  • Bak de bietenblokjes kort mee met het spek-ui mengsel. Voeg een mespuntje gemalen kruidnagel en de cashewnoten toe.
  • Snijd de ongeschilde appel in stukjes en schep het door het bietenmengsel heen.
  • Giet de aardappelen af. Stamp de aardappelen met de rest van de boter en een scheutje melk tot een smeuïge puree. Schep het bietenmengsel erdoor en voeg naar smaak eventueel zout en peper toe.
  • Serveer de stamppot op een bord met de gehaktbal.