Ingrediënten voor 4 personen

Stamppot:

  • 500 gram zuurkool
  • 1 lepel Marne mosterd
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 kilo Bildtstar aardappels
  • Volle melk
  • Roomboter
  • Zout en peper

Gehaktbal:

  • 500 gram gekruid rundergehakt
  • 50 gram ambachtelijke spekreepjes
  • 1 zakje verse cranberry’s
  • 2 schep suiker
  • ½ glas jus ‘d orange
  • ½ rookworst
  • 1 ei
  • Snufje nootmuskaat
  • 1 beschuit, of 15 gram paneermeel
  • Croma voor bakken en braden

Bereidingswijze

  • Begin met de zuurkool, doe de zuurkool in de en leg hier 2 laurierblaadjes op met een beetje peper en zout uit de molen en een beetje water.
  • Stoof de zuurkool gedurende een uur.
  • Doe de cranberry’s in een tweede pan met jus ‘d orange en suiker, kook dit 2 minuten en laat het afkoelen.
  • Zet de aardappels op met een bodempje water en een beetje zout. Doe de deksel op de pan, kook het gaat en laat het droogstomen.
  • Bak de spekreepjes in een droge koekenpan goudbruin en houd de spekjes apart.
  • Snij een halve rookworst in kleine blokjes en doe deze met het gehakt, 1 ei, 15 gram paneermeel, naar eigen smaak nootmuskaat, de helft van de spekjes en de helft van de canberry’s in een grote schaal en meng dit goed door elkaar. Let op dat je alleen de besjes toevoegt en niet het vocht.
  • Is het mengsel te vochtig, voeg dan nog een beetje paneermeel toe.
  • Vorm het gehakt tot ballen en braad de gehaktballen zachtjes goudbruin in een braadpan met 2 royale eetlepels vloeibaar bakken en braden van Croma. Zet de deksel schuin op de pan en laat het ca. 10 minuten zachtjes braden.
  • Giet de gestoofde zuurkool af in een zeef en bewaar het vocht. Haal de laurierblaadjes uit de zuurkool.
  • Haal de aardappels van het vuur en stamp deze fijn.
  • Meng de aardappels met mosterd, melk, boter en een snufje peper en zout en meng dit goed door elkaar. Doe daarnaa de zuurkool erbij en meng dit nogmaals goed door elkaar.
  • Houd de zuurkool warm op een laag pitje en blus de gehaktballen af met een koffiekopje met water.
  • Gebruik een voorverwarmd bord en doe hier de stamppot op. Maak een kuiltje voor de jus, voeg de gehaktbal, de jus en naar eigen smaak nog wat van de spekjes en de cranberry’s toe.

Eet smakelijk!