Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 2 grote varkenshazen à 300 gram
  • 100 gram spekreepjes
  • 300 gram haricots verts
  • 300 gram sugersnaps
  • Sap van 1 limoen
  • 1 flesje à 33 cl bokbier Noorderkracht dubbel
  • 200 ml water
  • Vloeibaar bakken en braden
  • 1 eetlepel Maggi smaakmaker
  • 2 takjes rozemarijn
  • ui
  • 1 laurierblaadje
  • 2 eetlepels suiker

 

Voor de aardappelpuree

  • 1 kilo aardappelen
  • 50 gram boter
  • 1 ei
  • scheutje melk
  • 2 eetlepels Marne Groninger mosterd
  • Peper en zout

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 160oC.
  • Schil de aardappelen en snijd ze in gelijke stukken. Kook de aardappelen gaar en laat ze droogstomen. Stamp de aardappelen fijn. Voeg het eigeel en de melk toe. Roer met een spatel de puree glad. Voeg de mosterd, peper en zout naar eigen smaak toe. Houd de puree warm.
  • Verhit de vloeibaar bakken en braden in een koekenpan. Bak het vlees om en om goudbruin. Zet het vlees circa 15 minuten in de oven.
  • Kook de haricots verts en sugarsnaps beetgaar.
  • Pel en snipper de ui. Bak het spek en de ui in de koekenpan. Laat het uitlekken in een zeef. Vang de bakboter op. Blus het af met 200 ml water en 2 eetlepels smaakmaker. Laat de jus koken en roer het glad met een garde.
  • Verhit een koekenpan. Karamelliseer hierin 2 eetlepels suiker. Blus af met limoensap en bier. Laat zachtjes koken. Voeg daarna de vleesjus en het laurierblaadje toe en laat de saus doorkoken.
  • Snijd de rozemarijn fijn en voeg toe aan de saus. Voeg als laatste de ui en het spek toe. Laat nog even koken.
  • Haal het vlees uit de oven en laat circa 5 minuten rusten.