Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 16 verse asperges
  • 1 kilo Bildtstar aardappelen
  • 4 zalmfilets met huid
  • 1 flesje kookroom
  • 1 glas witte wijn
  • 2 eetlepels witte wijnazijn
  • 1 gesnipperde ui
  • 2 laurierblaadjes
  • ¼ pakje roomboter
  • 3 eetlepels kappertjes
  • 1 schaal peterselie
  • 2 eetlepels vloeibaar culinair
  • Zout en peper

Bereidingswijze

Asperges koken:

  • Schil de asperges van de kop naar de voet. Snijd het onderste voetje van de asperges en bewaar deze eventueel voor aspergesoep.
  • Doe de asperges in een royale pan en doe er zoveel water op dat ze net onder water staan. Leg een schoteltje op de asperges, dat zorgt ervoor dat de asperges onder water blijven.
  • Voeg een beetje zout en een klontje à 100 gram roomboter toe.
  • Laat de asperges zo snel mogelijk koken. Haal de asperges direct van het vuur wanneer ze koken. Laat de asperges vervolgens koelen in het eigen aspergevocht.

 

De saus:

  • Splits de peterselie, houd de stelen en roosjes apart van elkaar.
  • Doe de wijn met de azijn, gesnipperde ui, laurier en peterseliestelen in een steelpan.
  • Hak de roosjes peterselie en houd deze apart voor garnituur en smaak in de saus.
    Laat de vloeistof tot de helft inkoken gedurende 4 à 5 minuten. Doe daarna de kookroom erbij en laat de saus langzaam inkoken tot de saus dik wordt. Zeef hierna de saus.

 

De aardappelen:

  • Zet de geschilde aardappelen op met water en een snufje zout en kook deze gaar.

 

De zalm:

  • Doe 2 eetlepels vloeibaar culinair in een koekenpan en laat deze heet worden. Voeg naar eigen smaak zout en peper toe op de zalmfilets en doe de zalm in de pan. Laat de zalm eerst op de huidzijde bakken.
  • Wordt de zalm onderop een beetje wit? Draai dan de zalm om en laat de andere kant dichtschroeien. Ca. 2½ minuut aan beide zijden bakken is voldoende.
  • Verpak de zalm in aluminiumfolie, zo houd je de zalm warm.

 

Asperges warm maken

  • Haal de asperges uit het vocht. Kook het aspergevocht en doe de asperges in het kokende aspergevocht. Laat de asperges 1 minuut doorwarmen.

 

De aardappelen

  • Bestrooi de gekookte aardappelen met peterselie en een klontje
    boter à 50 gram.
  • Roer een klontje boter à 50 gram door de saus. Voeg op het allerlaatste moment de gehakte peterselie toe en de uitgelekte kappertjes. Roer deze er doorheen.
  • Gebruik voorverwarmde borden. Laat de asperges uitlekken op een schone doek en leg ze daarna op het bord. Leg de aardappelen en de zalm erbij met de peterseliesaus.