Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

  • 8 plakken Lodewijker vloerbrood

  • 1 ei

  • 4 plakken De Deelen boerenkaas

  • Smeerbare roomboter

  • 4 plakken ham

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven voor op 230°C.

  • Snijd de korsten van het brood en leg het brood op een plank.

  • Rol met een deegroller het brood dun.

  • Bedruppel met een theelepeltje de zijkanten van het brood en de bovenkant met losgeklopt ei.

    Dit zodat het brood aan elkaar plakt tijdens het oprollen.

  • Leg op de onderkant een plak kaas met daarop een plak ham.

  • Rol de broodplak op en druk het zachtjes aan.

  • Maak nogmaals een broodrol met een plak brood, ham en kaas.

    Maar rol de eerst gemaakte broodrol mee in deze nieuwe broodrol.

  • Knip 4 keer schuin met een schaar de rol in.

  • Trek de zijkanten voorzichtig naar buiten zodat je de kaas en ham ziet.

  • Bestrijkmetderoomboter.

  • Bak ze 10 minuten in een oven op 230°C.

 

Lodewijker vloerbrood

Een ingrediënt in deze heerlijke Lodewijker kaasrol is ons ovenverse Lodewijker vloerbrood. Ambachtelijk gebakken en met de smaak van vroeger, vernoemd naar onze oprichter Lodewijk Poiesz. In 1923 opende Lodewijk Poiesz de eerste Poiesz in Sneek. In die tijd ging het leven minder snel dan nu. Oude ambachten leefden nog. Er waren toen nog korenmolens waar de molenaar op ambachtelijke wijze meel maakte. Daarvan maakte de plaatselijke bakker deeg dat hij in alle rust liet rijzen. Vervolgens bakte hij er brood van in een echte steenoven. Het is dit pure brood dat de Poiesz bakker heeft geïnspireerd tot het ontwikkelen van de Lodewijker. Het vloerbrood is verkrijgbaar in spelt, donker koren, licht, licht meergranen, donker meergranen, maïs of tarwe zonne.

 

De Deelen boerenkaas uit het Friese Tijnje

Kaasboerderij wordt sinds 1976 gerund door Sietse en Hendrika. Samen met hun kinderen Bauke en Sytske wonen en werken zij op de boerderij. Sietse zorgt voor de boerderij en Hendrika houdt zich elke dag bezig met de kazen. U kunt de boerderij vinden tussen de dorpen Aldeboarn en Tijnje, in het hart van Friesland. Wilt u met eigen ogen zien hoe de kaas wordt gemaakt in Tijnje? U kunt gerust de boerderij een keer bezoeken. Bekijk hiervoor de website van Kaasboerderij de Deelen: www.kaasboerderijdedeelen.nl