- Noordertrots
- Verkozen tot beste supermarkt in vlees
Stamppot witlof met kip gehaktbal, kerrie en rode paprika
Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)
Gehaktbal
- 500 gram gekruid kipgehakt
- 1 rode paprika
- 2 theelepels kerrie (naar eigen smaak)
- 1 ei
- 1 beschuit, of 15 gram paneermeel
- Croma voor bakken en braden
Stamppot:
- 4 struiken witlof
- 2-3 Elstar appels
- 50 gram cranberry’s
- 1 kg aardappels
- Volle melk
- Roomboter
Zout en peper
Bereidingswijze
- Zet de aardappels op met een bodempje water en een beetje zout. Doe de deksel op de pan, kook het gaar en laat het droogstomen.
- Meng het kipgehakt met de fijngesneden paprika , voeg het ei eraan toe en verkruimel de beschuit in het gehakt. Naar eigen smaak 2 theelepels kerrie toevoegen. Alles goed door elkaar mengen. Is het gehakt te los? Voeg nog een beetje beschuit of paneermeel toe.
- Vorm het gehakt tot ballen met een iets vochtige hand.
- Braad de gehaktballen zachtjes goudbruin in een braadpan met de Croma voor bakken en braden. Zet de deksel schuin op de pan en braad het ca. 10 minuten.
- Snijd de witlofstruiken in de lengte door midden, halveer de struiken, verwijder de stevige bittere pit en snijd de witlof fijn.
- Schil de appels en verwijder het klokhuis, snijd de appels in kleine blokjes en doe dit met de witlof en de cranberry’s in een kom.
- Stamp de aardappels en maak het op smaak met een scheutje volle melk, een klontje roomboter, zout en peper. Roer dit goed door met een spatel.
- Blus de gehaktballen af met een ½ theekopje water.
- Voeg de witlof, appels en cranberry’s toe aan de puree en roer het goed door met een spatel.
- Gebruik een voorverwarmd bord en doe hier de stamppot op. Maak een kuiltje voor de jus, voeg de gehaktbal en tot slot de jus toe.