Ingrediënten voor 1 perso(o)n(en)

  • 2 kilo mosselen
  • 2 eetlepels gesnipperde uitjes
  • 2 teentjes gehakte knoflook
  • 200 gram cherrytomaten
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 50 gram boter
  • 4 takjes peterselie
  • 3 eetlepels olijfolie voor bakken en braden
  • ½ fijn gesneden rode peper
  • 1 blokje visbouillon
  • 250 ml droge witte wijn
  • 300 gram Linguine pasta
  • Rasp van ¼ citroen

Bereidingswijze

  1. Spoel de mosselen grondig een aantal keer met koud water en laat ze uitlekken. Gooi kapotte schelpen weg. Breng een pan met ruim water aan de kook voor de pasta. Snijd de cherrytomaten in vieren en snijd de peterselie grof.
  2. Verhit 1 eetlepel olijfolie in een soeppan en fruit de gesnipperde ui en knoflook in enkele minuten op laag vuur, zonder deze te laten verkleuren. Verkruimel het bouillonblokje erboven.
  3. Voeg de wijn en de mosselen toe aan de soeppan en kook 5-7 minuten op hoog vuur, tot de schelpen open staan. Schep de mosselen halverwege om.
  4. Kook ondertussen de pasta in de pan met heet water. Check de aanwijzingen op de verpakking. Giet daarna af en laat zonder deksel uitstomen.
  5. Schep de gare mosselen uit de pan met een schuimspaan en gooi mosselen weg die dicht zijn gebleven. Haal alle mosselen uit de schelp en bewaar een paar exemplaren voor het garneren.  Giet het kookvocht over in een kom en spoel de pan schoon.
  6. Giet het meeste kookvocht langzaam terug in de schone pan. In het laatste deel van het kookvocht zit vaak wat zand dus gooi dat weg.
  7. Verhit 2 eetlepels olijfolie in de pan en ontzuur de tomatenpuree gedurende 2 minuten. Blus het af met het mosselkookvocht, samen met de cherrytomaatjes en de gesneden rode peper. Kook de tomaten visbouillon 5 minuten een beetje in en voeg op het laatst de overige boter in blokjes toe om de saus te monteren. Breng verder op smaak met flink wat peper en weinig zout.
  8. Voeg mosselen, peterselie en citroenrasp toe aan de pan met saus en meng alles voorzichtig door elkaar. Verdeel de pasta over de borden. Doe een schep saus met mosselen over de pasta. Garneer met schelpen.