Varkensbeenham met stampot van snijbonen en mosterd

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

1 beenham culinair naturel (minimaal 500 gram)
1 zak Poiesz snijbonen
1 zak maaltje kruimige aardappelen à 1 kilo
Perfekt bak & braad vloeibaar
2 eetlepels Oliehoorn Franse mosterd
kookroom van Blue Band
25 gram Melkan roomboter
Verstegen zwarte peper en zeezout uit de molen
Verstegen nootmuskaat

Bereidingswijze

  • Voorzie de beenham voor het bakken van een beetje vers gemalen zwarte peper (de beenham is al gezouten). Doe 4 eetlepels bak & braad vloeibaar in een koekenpan, zet het vuur op hoog en laat het heet worden. Verwarm intussen de oven voor op 180°C.
  • Als de bak en braad goudbruin van kleur is, kan de beenham in de pan. Gebruik hiervoor een tang en geen vleesvork. Schroei de beenham dicht totdat hij goudbruin van kleur is (gedurende 3 minuten). Haal het vlees vervolgens uit de pan en leg het op een vuurvaste schaal.
  • Blus de braadboter af met een klein beetje water (3 eetlepels). Dit kan straks als jus gebruikt worden.
  • Doe het vlees in de voorverwarmde oven. Reken 10 minuten per 100 gram.
  • Schil de aardappelen en was ze. Kook ze vervolgens in een hoeveelheid water dat ze net onder water staan en voeg een beetje zout toe.
  • Kook vervolgens de snijboontjes (voorzien van een beetje zout) net gaar. Giet de aardappelen en boontjes af als ze gekookt zijn. Stamp vervolgens de aardappelen fijn met een stamper en voeg de snijboontjes toe. Houd een paar snijboontjes apart voor het garneren. Maak het geheel op smaak met een klein klontje roomboter, een eetlepel mosterd, een scheutje kookroom, een beetje zout en peper en een snufje nootmuskaat. Houd de stamppot vervolgens warm op een warmhoudplaatje.
  • Haal het vlees uit de oven en trancheer het vlees in plakken (snijd altijd op de draad). Doe de stamppot op voorverwarmde borden, leg de beenham er tegen aan, garneer er een paar snijboontjes op en dresseer de jus over de ham. Maak het geheel af met een mooie dot Franse mosterd ernaast.
TIP:

Heeft u geen oven? Laat de beenham dan in de koekenpan liggen met een deksel op de pan. Draai het vlees af en toe om en houd dezelfde tijd aan als bij een oven (10 minuten per 100 gram).

 

Varkens beenham culinair met een stamppot van snijbonen en mosterd