“In actie komen voor de voedselbanken is vooral nu broodnodig.”

Om meer te weten te komen over de voedselbanken in Noord-Nederland spraken we met Liliane van Heteren, projectleider bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken:

“In actie komen voor de voedselbanken is vooral nu broodnodig.”

 

Honger in Nederland? Het bestaat! En vaker dan u denkt. Liliane van Heteren, projectleider bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken vertelt dat ze in 2019 150.000 mensen per week hielpen. Een aantal dat door toedoen van Covid-19 toe zal gaan nemen. Ook organisatorisch heeft dit virus al ‘roet in het eten’ gegooid. Veel van de vrijwilligers die de voedselbanken draaiende houden behoren namelijk tot de kwetsbare doelgroep. Voor Poiesz alle reden om de helpende hand toe te steken. In mei dit jaar hebben klanten voor een totaal van € 35.250,-  aan goederen ingezameld. Bovenop dit bedrag heeft Poiesz supermarkten voor € 17.625,- aan waardebonnen gedoneerd. Ook zal er deze zomer een donatie-actie voor de voedselbanken in het Noorden worden georganiseerd. En dit is meer dan welkom.

 

Monden voeden in Noord-Nederland

Liliane van Heteren: “Voedselhulp geven aan mensen waarbij het even tegen zit. Dat is wat wij doen. Ook in Noord-Nederland. Of eigenlijk juist hier. Relatief gezien komt armoede in het Noorden vaker voor, met Drenthe als koploper. Weliswaar is het sociale netwerk – het zogenaamde ‘naoberschap’ – hier beter georganiseerd, maar toch is de hulp van de voedselbank broodnodig. Door Covid-19 neemt het aantal aanvragen sterk toe, terwijl tegelijkertijd de voedselstroom soms stagneert. In het begin van de crisis ontvingen de voedselbanken minder eten, omdat Nederland massaal ging hamsteren. Op een aantal locaties moesten de deuren zelfs gesloten worden. Daarom gingen we bij een klein aantal voedselbanken over op noodsysteem met cadeaubonnen van supermarkten.”

 

Donatie-actie komt als geroepen

“De donatie-actie die Poiesz deze zomer organiseert, komt echt als geroepen. De corona maatregelen kosten geld. Ook de groei van het aantal klanten kost geld. Alle steun is welkom. We moeten schouder aan schouder staan om hier samen uit te komen. Maar gelukkig is de hulpbereidheid in Nederland groot. Maar wie weet wat ons allemaal nog te wachten staat. Daarom is elk dubbeltje dat we ontvangen met de donatie-actie van Poiesz is van harte welkom.”

 

Elke cent komt goed terecht

“Wie zich afvraagt of al het geld wel daar terechtkomt waar het moet komen, hoeft zich bij de Vereniging van Nederlandse Voedselbanken geen zorgen te maken. Want al het werk dat we doen, wordt gedaan door vrijwilligers. Daarom komt alles wat we inzamelen terecht bij de mensen die een beroep op ons moeten doen: van jongeren van 20 jaar tot gepensioneerden. Want we zijn er voor iedereen. En houden de deur voor iedereen open.”

 

Geven door ontvangen

“Onze hulp is niet onbeperkt. We willen geen afhankelijkheid creëren, maar mensen weer zelfredzaam maken. We delen niet alleen maar uit, maar we verwijzen ook door naar hulpinstanties. Onze insteek is dat mensen zich na uiterlijk drie jaar weer zelf moeten kunnen redden. Maar we laten niemand in de kou staan. En daarom zijn we blij met initiatieven zoals die van Poiesz Supermarkten. Want wij kunnen alleen geven als we ook ontvangen. Ook helpende handen zijn welkom. Heb je interesse om te komen helpen? Kijk op de site van de lokale voedselbank wat de mogelijkheden zijn.

 

Help je mee? Koop dan de donatieaanbiedingen en steun de voedselbanken in Noord-Nederland.