Aardappelweetjes

 • De aardappel wordt vaak gezien als oer-Hollands, maar komt officieel uit Zuid-Amerika. Daar is-ie rond 1536 ontdekt en meegenomen door Spaanse ontdekkingsreizigers. Pas in 1727 werd de aardappel voor het eerst in het  Noorden als voedsel erkend en op grotere schaal verbouwd.
 • Haal aardappelen die in een plastic zak worden verkocht thuis uit deze zak. Het plastic verhindert het ‘ademen’ van de aardappelen. Bewaar in plaats hiervan de aardappelen in een krat, mand of jutezak op een donkere en koele plaats.
 • Als u tussen de aardappelen een paar appelen bewaart, vertraagt u het uitlopen van de aardappelen.
 • De aardappel is geen dikmaker. Wél een natuurlijke energiebron en bron van vezels, vitamines B1, B6 en C, eiwit, ijzer en mineralen. Hoe dunner u schilt, des te meer blijft er van dit goede bewaard.
 • Buiten Nederland wordt de aardappel als groente gezien en ook samen met rijst of pasta gegeten. Want de aardappel bevat diverse vitamines en mineralen die van nature niet in pasta en rijst voorkomen.

Aardappel recepten

Bereidingswijze

 1. Maak 8 grote Frieslander aardappelen met water schoon. Snijd ze nu met schil en al in lange, duimdikke repen. Leg ze in een schone keukendoek en dep ze goed droog.
 2. Verwarm de oven voor op 75°C.
 3. Verwarm de olie in een frituurpan tot maximaal 180°C. Frituur - in porties - de frieten in een paar minuten lichtgeel. Spreid ze daarna uit over de bakplaat. Houd ze warm en krokant in de oven tot alle frieten gebakken zijn.
 4. Bestrooi de frieten met zout en eventueel wat peper.
 5. Serveer de zelfgemaakte Frieslander frieten met lekkere mayonaise.

 

 

 

Bereidingswijze

 1. Kook de aardappels in circa 20 minuten gaar in water met zout. Giet af en stoom ze kort droog. Stamp ze, knijp fijn in een pureeknijper of wrijf door een zeef.
 2. Voeg beetje bij beetje warme melk toe.
 3. Roer de boter er met een pollepel door tot een luchtige puree.
 4. Breng op smaak met zout, peper en nootmuskaat.

 

Variatie

Gebruik voor een mediterrane aardappel­puree olijfolie in plaats van boter en voeg 2 teentjes fijngehakte knoflook, fijngehakte lente-/bosui en reepjes gedroogde tomaat toe. Vervang de boter door crème fraîche en voeg fijngehakte salie en grove mosterd toe.

 

 

 

Bereidingswijze

 1. Schil en snijd de aardappel in gelijke stukken. Spoel ze af met stromend koud water.
 1. Doe ze in een pan met water (net bedekt) met een snuf zout. Kook de aardappelen in 15-20 min gaar.
 2. Giet de aardappelen af. Zet de pan terug op laag vuur en stoom ze in 30 sec droog.