Handige informatie van onze grill & BBQ Chef

Meten = weten!


Een kerntemperatuurmeter is een handige tool voor de BBQ freak. Hiermee meet je de kerntemperatuur van het vlees (of vis!), waardoor je altijd de perfecte gaartijd kunt vaststellen. Let op! Wanneer je het vlees minimaal 5-10 minuten laat rusten, gaart het minimaal nog 3-4 °C door! Houd daar rekening mee en blijf tijdens het grillen de temperatuur checken. Wikkel het vlees nadat het van de grill komt dan ook niet in aluminiumfolie, dan gaart het te snel door. Gebruik een schone doek en dek het daarmee af.

 

Biefstuk grillen met een perfecte gaarheid?

 

Gaarheid Rusten Kerntemperatuur
Rare (vuurrood van binnen) 45°C 47-49°C
Medium rare (rood/ rosé van binnen) 47°C 50-52°C
Medium (rosé van binnen) 50°C 52-55°C
Medium well (grijs en gaar van binnen) 58°C 60-65°C

 

Schoonmaak tips

 

  1. Laat de BBQ na het grillen gedurende 15-20 minuten schoon branden. Haal daarna de BBQ borstel over de grill en je hebt een brandschone BBQ grill
  2. Schraap nooit rauwe vleesresten van de grill. Deze blijven kleven in de BBQ borstel.
  3. Gebruik 2 vuilniszakken en schep er wat zeeppoeder met 2 kopjes lauw water in. Maak een sopje. Vervolgens plaats je het koude BBQ rooster in de vuilniszak. Dichtknopen en een nachtje laten weken. De volgende dag hoeft het enkel nog even afgenomen te worden met een sponsje.

 

BBQ methodes

 

Direct grillen

De directe BBQ methode wordt gebruikt voor gerechten die minder dan 20 minuten grilltijd nodig hebben. Hierbij worden brandende briketten gelijkmatig over het gehele onderrooster verdeeld of toegevoegd aan brikettenhouders die in het midden van de BBQ worden gezet. Leg bovenop de briketten vervolgens grote stukken houtskool, zet de deksel op de BBQ en zet de ventilatie schuiven (onder en boven) open. Als de BBQ een temperatuur van minimaal 225 °C heeft bereikt plaats je het gerecht op het grillrooster boven het houtskool en de briketten. Sluit de deksel tijdens het grillen!

 

Voorbeeld BBQ gerechten: Biefstuk, hamburger, spiesen, groenten.

 

Biefstuk grillen met een ruitje op het vlees: Smeer een beetje olijfolie op het vlees. Leg de biefstuk met de geoliede kant, diagonaal op de grill (kloksgewijs op 11:00 uur). Begint het vlees aan de zijkant uit te drogen? Laat het los van de grill? Draai het niet om, maar keer in een andere hoek (op 14:00 uur) Wordt het vlees dof aan de bovenkant? Omdraaien en in totaal 5 minuten grillen. Gebruik bij voorkeur de kernthermometer!

 

Indirect grillen

Dit is een grill techniek voor gerechten die meer dan 20 minuten grilltijd nodig hebben of voor gerechten die je op een lagere temperatuur wil grillen of roken. Hoe? Plaats brandende briketten aan beide kanten van de grill. Doe een beetje water in een lekbakje en plaats dit tussen de briketten. Sluit de deksel, waarbij het ventilatierooster in het midden van de BBQ staat. Zet ook de onderste schuif open. Laat de BBQ op temperatuur komen. Zet het product boven het lekbakje en sluit de deksel. Een groot voordeel van deze methode is dat er geen vlammen het gerecht raken. Bovendien hoeft de temperatuur niet steeds worden gecheckt en is het dus een stuk rustiger BBQ’en.

 

Voorbeelden BBQ gerechten: Grote stukken vlees zoals rollade of hele hammen.

 

50/50 methode

Dit is een grill techniek waarbij je gebruik maakt van twee technieken tegelijkertijd, namelijk indirect en direct grillen. Leg de briketten net als bij de directe methode in het midden van de BBQ of plaatst de met briketten gevulde houders in het midden van de BBQ. Voor extra smaak kun je houtskool toevoegen. Je grilt de gerechten boven de briketten en houtskool. Dit is de directe methode. Daarna plaats je het gerecht aan de kant van de BBQ waar geen briketten en houtskool ligt. Dit is de indirecte methode.

 

Voorbeelden BBQ gerechten: Groenten, verse ananas. Vlees wat je warm wil houden maar al mooi gegrild is zoals spiesen en BBQ worsten.

 

Roken op briketten

Geef het BBQ’en van het gerecht een extra touch door een handje droge houtsnippers op de kolen te strooien. Voor het roken van zalm gebruik je de indirecte techniek + houtsnippers en een BBQ temperatuur van maximaal 100 °C. Houtsnippers zijn verkrijgbaar bij BBQ speciaalzaken.