Iers rundvlees

Een (h)eerlijk advies over eerlijk vlees

Dierenwelzijn, diergezondheid, duurzaamheid, zorg voor het milieu en voedsel- veiligheid zijn gezonde zaken. Daarom heeft Poiesz Iers rundvlees in haar assortiment. Omdat je met dit vlees weet wat je eet. Samen met het kwaliteitskeurmerk van Bord Bia - het Ierse voedingsmiddeleninstituut – zorgt Poiesz ervoor dat dit rundvlees aan strenge eisen voldoet met betrekking tot de bovenstaande zaken. Die eisen zijn in overleg met wetenschappers en deskundigen opgesteld en gelden voor de gehele keten. Dus van boerderij tot supermarkt. Plus alle schakels daar tussenin. Iers rundvlees herken je aan de rode sticker.

 

   

Ruimte voor een natuurlijk buitenleven 

Het klavertje drie - de shamrock - is een nationaal symbool in Ierland. Niet alleen vanwege de betekenis die de heilige Sint Patrick eraan gaf, maar ook omdat je deze jonge klaverplant met drie blaadjes overal op het groene eiland tegenkomt. Ierland bestaat voor het merendeel uit grasland met klaver.

Runderen zijn daar dol op. Logisch dus dat je die in Ierland veel tegenkomt. Minstens 260 dagen per jaar grazen Ierse runderen buiten van het malse gras met klaver op landerijen van gemiddeld zo’n 32 hectare (ongeveer 55 voetbalvelden). Alle ruimte dus voor een natuurlijk buitenleven met de noodzakelijke beweging. Dit maakt Ierse runderen fitter en slanker.

 

Lekker en gezond eten 

95% van het voedsel dat Ierse runderen krijgen bestaat uit gras met klaver. Door dit grasdieet is Iers rundvlees minder vet, malser en rijker van smaak en bevat het meer gezonde vetzuren (omega 3) en vitamines. Iers rundvlees is een waardevolle bron van hoogwaardige eiwitten, vitamines (A, B en E) en mineralen (ijzer, zink, koper, magnesium, kalium en fosfaat).

Daarnaast zorgt het grasdieet ook voor vlees van een constante en uitmuntende kwaliteit. Iers rundvlees verliest weinig vocht tijdens het braden, waardoor het ook na bereiding malser blijft.

 

Meer oké door minder CO2 

Met Bord Bia hebben Ierse boeren in 2012 de stap gezet naar volledig duurzame landbouw in 2020. Verkleining van de ‘carbon footprint’ maakt er deel van uit. Nu al is de CO2 uitstoot veel kleiner dan het Europees gemiddelde. Ook daar speelt klaver een rol in, omdat het een belangrijke bodemverbeteraar is.

Ierse boeren gebruiken vrijwel geen kunstmest. Dat is ook beter voor het grondwater. Gras met klaver is voedzamer en het maakt bijvoeren met graan overbodig. In de winter eten de dieren vooral geconserveerd gras. Zo gaat er geen voedsel verloren dat ook door mensen gebruik zou kunnen worden.

 

Een eerlijk advies over (h)eerlijk vlees

Denken om dierenwelzijn, diergezondheid, duurzaamheid, zorg voor het milieu en voedselveiligheid is gezond. Want als een koe een zo natuurlijk en goed mogelijk leven heeft genoten - waarbij er ook aandacht is voor gezondheid en milieu - kun je ook meer genieten van een (h)eerlijk stukje vlees. Zeker omdat Iers rundvlees bij Poiesz verkrijgbaar is voor een betaalbare, eerlijke prijs. Vers gesneden en vakkundig geportioneerd door jouw Poiesz slager. Vraag de slager gerust om meer informatie.