Natuurmuseum Fryslân
Midden in het Natuurmuseum ligt een strand. Uit het zand steken her en der spullen uit de mensenwereld. Je oudste zit op een graafmachientje en gebaart naar het blikje dat aan zijn kraan bungelt. Je jongste ben je even kwijt. Ah, ze zit in een soort ballenbak van hondenspeeltjes en vraagt of je er ook in komt. Je man is ondertussen proefjes aan het doen met micro plastics. Even ben je in de war, dit was toch een museum?
Zwerfafval
De Grote ZooiZee, tijdens de herfstvakantie te zien in Natuurmuseum Fryslân in Leeuwarden, is één grote ontdekkingstocht. Kinderen gaan zelf op onderzoek uit. Hoe lang blijft afval in de natuur zwerven? Waarom worden garnalen ook wel de opruimers van de zee genoemd? Wat gebeurt er met plastic flessen als je ze hebt ingeleverd? Directeur Froukje Hernamdt vertelt dat het zwerfafval echt uit Friesland komt. “Veel natuurorganisaties werken mee aan de tentoonstelling, onder andere de Waddenvereniging en de Friese Milieu Federatie. De deelnemers van Skjin Wetter maken elk jaar de wateren van Friesland schoon. De mooiste stukken afval die zij opduiken, laten wij zien in het museum.”
Wél aankomen
In de meeste musea mag je niets aanraken, maar in het Natuurmuseum is dat juist de bedoeling.
Als je zelf het verschil voelt tussen een vos en konijn, maakt dat veel meer indruk dan er alleen iets over lezen. Froukje maakt een aaibeweging in de lucht. “Een haai kun je wel zó aaien, maar terug niet, omdat er een soort haakjes in zijn huid zitten. Dat onthoud je beter als je het zelf hebt gevoeld.”
Zelf doen
Op allerlei manieren wordt de nieuwsgierigheid van kinderen geprikkeld. “Wij kunnen van een berg modder en een regenworm zoiets hips maken, dat kinderen roepen ‘Ik wil ook een regenworm!’” vertelt Froukje. “We voelen heel goed aan hoe je een kind in beweging krijgt en we richten ons op families. Als een kind blij is met een koekoeksbloem, dan zijn moeder en beppe dat ook. Het gaat automatisch door.”
100 jaar nieuwsgierig
‘Wie helpt mij mee een natuurmuseum te beginnen? Ik heb al 150 opgezette vogels, 100 vogelhuiden en een paar zoogdieren.’ Die oproep van Gerrit Bosch in 1923 was het begin van Natuurmuseum Fryslân. Honderd jaar later bestaat de collectie uit maar liefst 364.083 voorwerpen. Elk jaar bezoeken tienduizenden mensen het bijzondere museum in de binnenstad van Leeuwarden. Froukje: “In die begintijd was er nog geen televisie en telefoon. Als je een zeearend wilde zien en je woonde niet bij het Lauwersmeer, dan ging je naar het museum. Nu is alles speels en interactief. Wat kinderen hier beleven, vergeten ze niet meer.”
Tip! Voordelig dagje uit
Spaar bij Poiesz voor een bezoek aan Natuurmuseum Fryslân.
Zo werkt het:
- Spaar Poiesz zegels. Voor 2 volle spaarkaarten ontvang je een ticket voor een volwassene, voor 1 volle spaarkaart een ticket voor een kind (t/m 17 jaar).
- Ga naar poiesz-supermarkten.nl/uitjes of scan de QR-code. Voeg Natuurmuseum Fryslân toe aan je winkelmandje en rond de bestelling af. Je ontvangt bericht wanneer de tickets klaarliggen in jouw Poiesz winkel (binnen 5 werkdagen).
- Geniet voor zondag 31 december 2023 van je uitje!