De Bildtstar aardappelen van Reinder

Een geliefde en veelgegeten pieper, zeker in de herfst, is de Noordertrots Bildtstar uit Kimswerd. Aardappelteler Reinder Hogenhout teelt acht verschillende tafelaardappelen. Dat zijn rassen die in een gekookte, gebakken of gefrituurde vorm op tafel kunnen worden gezet.

 

Stop één aardappel in de grond en haal er tien uit. Het klinkt zo gemakkelijk maar de dagelijkse praktijk van een aardappelteler is een stuk ingewikkelder. “Er komt heel wat monitoring bij kijken,” vertelt Reinder Hogenhout, “We meten continu de kwaliteit van de bodem en onze gewassen.”

 

De Noordertrots Bildtstar gedijt goed in de lichte tot middelzware klei van Kimswerd. Reinder: “Het bijzondere aan de Bildtstar is zijn rode jasje, ronde vorm en erg goede smaak. Eenmaal gekookt, is hij licht kruimig.” Een geschikte aardappel dus voor een herfstig stoofpotje.

 

“De bodem, daar doe je alles voor,” benadrukt Reinder. “Het is de basis waar alles op draait. We gaan zorgvuldig om met chemie en zetten het alleen in als het echt niet anders kan. Na de graanoogst wordt het stro verhakseld om als voedsel voor bodeminsecten te dienen. Daarna gebruiken we dierlijke mest en zaaien groenbemesters om voldoende organisch materiaal in de bodem te krijgen. We zorgen voor akkerranden om de biodiversiteit te stimuleren. Ook telen we onze gewassen ieder jaar op andere percelen, zodat de bodem niet uitgeput raakt.”

 

Terug naar de Noordertrots pagina