Overheerlijke stol

Iets bijzonders bij de koffie, het ontbijt of de lunch serveren? De Noordertrots stol is ambachtelijk gebakken, puur én vol van smaak. Het recept is sinds 1974 onveranderd en elke stol wordt met de hand gemaakt. Bakker Nico van den Berg vertelt graag meer over deze lekkernij.

 

Met de hand

Bakker Nico van den Berg vertelt graag meer over deze lekkernij. Het maken van de Noordertrots stol vraagt tijd, aandacht en vakmanschap: “De grondstoffen die wij gebruiken zijn van hoge kwaliteit. We gebruiken 100% amandelspijs en 100% roomboter. We wegen de ingrediënten met de hand, rollen zelf het deeg uit, leggen de spijs erop en vouwen de stollen dicht.”

 

Inmiddels kunnen veel van deze stappen ook machinaal, maar Nico kiest ervoor nog net zo te werken als zijn vader: “Het gaat allemaal op wat grotere schaal, maar het proces verloopt nog op dezelfde manier. Bij ons bepaalt de bakker, de mens dus, of het deeg klaar is, niet een machine. Die finesse vinden we belangrijk.”

 

Nico omschrijft de stol als puur, vol van smaak en gewoon heel erg lekker. “Er zit een vleugje rum doorheen. De alcohol vervliegt in de oven, maar de rum geeft de stol wel een heel volle smaak.” Veel meer over de smaak zeggen heeft niet zoveel zin, geeft Nico aan: “We krijgen veel complimenten van klanten, ze vinden ‘m overheerlijk, maar je moet het toch zelf proeven.”

 

Familiebedrijf

Nico’s ouders begonnen de bakkerij in 1974. Het recept van de stol is eigenlijk nog ouder: “Sommige dingen moet je gewoon niet veranderen. Die zijn al goed.” Hoopt hij dat zijn kinderen de bakkerij later overnemen? ”Dat zou mooi zijn, maar alleen als ze het leuk vinden. Voorlopig doen mijn broer en ik het zelf nog met veel plezier.”

 

Terug naar de Noordertrots pagina