Lang gestoofd het lekkerst

Stoofperen zijn kleiner en harder dan handperen. Rauw hebben ze nauwelijks smaak maar tijdens het stoven worden ze zachter en langzaam gaar. Stoofpeertjes bereiden kost tijd, maar hun smaak en geur zijn het wachten waard!

 

De lekkerste stoofperen, gewoon uit het noorden

De kruidige, kleine peertjes willen met zorg en liefde aangepakt worden, voordat ze hun zoete smaak afgeven. Fruitteler Edwin van Rijn beheerst dat ambacht tot in de puntjes. Zijn 3.000 perenbomen in Marknesse produceren onze overheerlijke Noordertrots stoofperen. “De Noordertrots stoofpeer blijft bij het koken mooi vast en kleurt goed rood,” vertelt Edwin. “Ook zijn ze klein van stuk. Voor het schillen van een stapel stoofperen moet je even rustig gaan zitten.” Zo lekker, eenmaal geproefd wil je niet anders meer!

 

Fruittelers werken het gehele jaar aan het voorbereiden van de oogst. Of, zoals Edwin het verwoordt: “Zorgen voor goede kwaliteit peren in de kist.” Elk seizoen vinden er voorbereidingen plaats. In de wintermaanden worden alle bomen in de boomgaard gesnoeid. Een paar maanden later in het voorjaar worden de bijenkasten geplaatst voor de bestuiving van de bloeiende bomen. En als de peren beginnen te groeien, dunt Edwin handmatig de allerkleinsten er tussenuit, zodat de rest beter kan uitgroeien.

 

De variatie van het werk is nog altijd een grote drijfveer van Edwin: “De bloesem zien uitgroeien tot een peer, en dat ik de natuur daar een handje bij help. Hetzelfde proces verloopt elk jaar anders.”

 

Noordertrots zijn verkrijgbaar vanaf medio december.

 

Terug naar de Noordertrots pagina