Ingrediënten voor 4 personen

600 gram grof hacheevlees (runder- of riblappen)
1 kilo uien
1 pot Perfekt cocktailuitjes zoetzuur
2 eetlepels Patent bloem
1 flesje Leffe bruin bier
1 pakje margarine
1 pakje Perfekt rundvlees bouillonblokjes
1 fles azijn
Verse laurierblaadjes
1 potje kruidnagels
1 zak Poiesz verse rode kool
3 eetlepels azijn
2 kaneelstokjes
2 eetlepels kristalsuiker
2 goudreinette appels in blokjes
1 zak Peka stamppotaardappelen (1 kilo)
(versgemalen) zout en zwarte peper

Bereidingswijze

  • De pan die je voor de hachee gebruikt is belangrijk, een gietijzeren pan is het meest ideale. De temperatuur blijft dan egaal verdeeld over de hachee en met het deksel erop slaat het vocht weer terug in de pan, zo brandt de hachee niet aan.
  • Bestrooi het vlees met peper en zout uit de molen en voeg 2 eetlepels bloem toe.
  • Vermeng de bloem met het vlees, laat een klontje margarine uitbruisen en bak het vlees in 5-10 minuten rondom bruin.
  • Pel de uien en snijd deze in halve ringen. Voeg deze bij het vlees en doe er een blaadje laurier bij en 4 eetlepels cocktailuitjes. Schep alles goed door elkaar.
  • Blus de hachee af met het donkere bier en laat de hachee afgedekt op zacht vuur 2 tot 3 uur stoven. Af en toe omscheppen met een spatel. Maak de hachee eventueel nog op smaak met een bouillonblokje.
    Doe de rode kool in een pan en doe hier een schepje suiker, 2 kaneelstokjes, een paar kruidnagels, een laurierblaadje, een scheutje azijn, een klein beetje water en zout en peper bij.
  • Kook de rode kool gedurende 2 ½ uur op een zacht vuur gaar (langzaam stoven).
  • Doe 2 minuten voor het klaar is de appel bovenop de kool. De appel niet door de kool roeren anders blijft er niets van over en mis je in de kool de “bite” van de appel.
  • Verwijder de kaneelstokjes en het laurierblaadje. Kook de aardappels.
  • Verdeel de aardappels over de voorverwarmde borden, schep de hachee over de aardappels en dresseer de rode kool erbij.

Vul vuurvaste schaaltjes voor de helft met koude hachee. Neem een plak bladerdeeg en leg deze over het schaaltje. Bestrijk nu het bladerdeeg met eigeel van 2 eieren. Nu de schaaltjes 35 minuten in een oven van 180°C. Gelijk opdienen!