Verse asperges met beenham krielaardappeltjes, een gekookt eitje en boterjus

Ingrediënten voor 4 perso(o)n(en)

-      2 kilo verse asperges (ca. 6 asperges p.p.)

-      600 gram Poiesz krieltjes

-      300 gram Poiesz beenham

-      1 pakje Melkan roomboter

-      4 gekookte eieren

-      2 eetlepels gehakte peterselie

-      Verstegen nootmuskaat

-      Verstegen zeezout

Bereidingswijze

Om te voorkomen dat de asperges uitdrogen kunt u deze het beste direct na aankoop in een vochtige doek rollen. Daarnaast kunnen de asperges het beste een dag van te voren geschild en gekookt worden. Neem dus de volgende stappen een dag voordat de asperges op het menu staan.

  • Begin met het schillen van de asperges, van de kop naar de voet. Snijd vervolgens de onderste voetjes van de asperges en bewaar deze eventueel voor een aspergesoep.
  • Doe de asperges in een royale pan en voeg er zoveel water bij dat ze net onder staan. Voeg vervolgens een klein blokje (100 gram) Melkan roomboter toe, leg deze op de asperges. Plaats een uitgespoeld schoon doekje op de asperges. Dit zorgt er voor dat de asperges vochtig blijven.
  • Koken de asperges? Haal de pan dan direct van het vuur en laat de asperges afkoelen in het eigen vocht. 
  • Bewaar de asperges vervolgens onder het vocht een nacht in de koelkast.

 

  • Haal de asperges de volgende dag uit het vocht. Leg de asperges apart en laat het aspergevocht in de pan. Dit heeft u straks nog nodig.
  • Kook de eieren (1 ei per persoon) 7 minuten in kokend water.
  • Doe de krielaardappeltjes in een pan met een klontje Melkan roomboter er op. Voeg ten slotte een snufje zout en een klein beetje aspergevocht toe. Kook de krielaardappeltjes gaar.
  • Hak de peterselie fijn in een keukenmachine of met een koksmes en houd de peterselie daarna apart.
  • Kook het aspergevocht en voeg dan de asperges weer toe. Leg de ham op de asperges en laat dit 1 minuut koken.
  • Smelt de rest van het pakje Melkan roomboter op laag vuur en laat het smelten, niet kleuren. U kunt de boter ook in een glazen schaal laten smelten in de magnetron.
  • Laat de asperges uitlekken op een schone doek. Hetzelfde geldt voor de ham.

Leg vervolgens de asperges op het bord, en doe de ham er boven op. Plaats de gekookte krieltjes en het gekookte ei er naast. Garneren het geheel met verse peterselie, een beetje nootmuskaat en de boterjus.

TIP:

Wijntip: Arthur Metz Elzasser pinot blanc