Abels Ale IPA

Twee wielervrienden begonnen in 2014 Baxbier Brewery. Ze maakten een vliegende start, want verschillende bieren werden bekroond met (inter)nationale prijzen. Met uitzicht op het proeflokaal naast de brouwerij, aan de rand van Groningen, vertelt accountmanager Ruben Lichtenbeld ons meer over Abel Tasman, lokaal brouwen en bier uit blik.

 

Spelen en ontdekken

De Abels Ale IPA is kruidig, bitter en zoet. Ruben: “Deze IPA is een kruidige bom van tropisch fruit, hij springt direct in je neus.” De hop komt uit Australië en Nieuw Zeeland, en dat is niet de enige link met Abel Tasman. Ruben: “Ons motto is ‘seriously playing’, zo komen we ook tot innovatieve smaken. De moed en nieuwsgierigheid van de Groningse Abel Tasman, daar brengen we graag een eerbetoon aan."

 

Van fles naar blik

In 2019 stapte de brouwerij over van glas naar blik. Ruben: “Blik beschermt bier tegen licht en lucht, wat de kwaliteit van een kwetsbaar ingrediënt als hop beter waarborgt.”Blik maakt ook de opslag en transport van het bier lichter. Het materiaal is oneindig recyclebaar, in tegenstelling tot glas. Duurzame keuzes dus.

 

Afval = voer

Het is Ruben opgevallen dat mensen sinds corona nieuwsgieriger zijn naar wat er uit de buurt komt. “Ze vragen ons: wat is er lokaal aan jullie bier? Ik vertel dan graag dat we Gronings grondwater gebruiken voor ons bier, dat we zelf omhoog pompen. We halen  ook zoveel mogelijk ingrediënten uit de buurt, het dragon pepertje bijvoorbeeld bij een toko in Groningen. En onze bostel, de gekookte graankorrel die over blijft na het brouwen, beiden we aan als veevoer. We hebben een groepsapp met boeren uit de omgeving.”