Grutte Pier

De eerste slok is zoet, je proeft ook de frisheid van koriander, en in de afdronk wordt -ie mooi bitter. Grutte Pier Tripel werd direct in zijn eerste levensjaar bekroond met een zilveren medaille bij de World Beer Awards. Brouwer Renze Bil vertelt ons meer over de historie van Grutte Pier.

 

Proeven voor de koffie

Het proeven van een nieuw brouwsel blijft speciaal voor mede-eigenaar Renze: “Dan weten we pas of wat we bedacht hebben ook gelukt is. Het proeven doen we meestal nog voor de koffie, voor 11 uur proef je namelijk het beste. We openen de fles, kijken hoe het bier eruit ziet, hoe stevig de schuimkraag is en hoe het ruikt. Een goed bier nodigt je uit de volgende slok te nemen.”

 

Van boer naar verzetsheld

Op het etiket staat Grutte Pier, de man met twee gezichten. Renze: “We voelen ons verbonden met beide kanten van Grutte Pier. De tijd dat hij boer was staat voor ons symbool voor de ambacht van het brouwen en aandacht voor pure ingrediënten. Later werd hij een groots Fries vrijheidsstrijder. Die kracht, trots en vrijheid - van daaruit werken wij ook.”