Wad Weizen

Vergeet speciaal. Gerard Ypenga, brouwer, bouwer en internationaal biersommelier, wilde gewoon een heel goed tarwebier brouwen. En dat is gelukt. Zijn Wad Weizen, ontwikkeld in 2012, is vanaf de start een zeer goed gedronken bier. Gerard: “Het is ook echt ‘ein verdammt gutes Weizen’.”

 

Tarwe, banaan, kruidnagel

Een Weizen, niet te verwarren met een witbiertje, bevat meer tarwe dan andere bieren, minimaal 50%. “Het smaakprofiel komt echt uit de gist,” vertelt Gerard. “De Wad Weizen is een heel fris, doordrinkbaar bier met een zachte, bijna romige afdronk. De hop is fijn en subtiel aanwezig. Je proeft banaanachtige tonen en kruidnagel.”

 

Klein beginnen

Gerard investeerde veel tijd in het leren beheersen van het brouwen: “Anderen kopen een Harley Davidson als ze de veertig passeren, ik besloot een brouwerij te beginnen.” Na twee jaar kon Gerard zijn 40 liter-ketel verruilen voor eentje van 100 liter, en weer twee jaar later verdubbelde de capaciteit opnieuw. Ondertussen raakte ook de bekendheid van de bieren van Het Brouwdok steeds beter op peil.

 

Recept slijpen

Het recept van de Wad Weizen groeit mee het bedrijf. “Op grotere schaal brouwen vergt ook een andere timing, vergelijk het met het maken van een kleine of grote pan soep. Je bent langer bezig voor dezelfde smaak, en je hebt ook meer schoon te maken.” Inmiddels staan er twee professionele (20HL) ketels in de moderne brouwerij aan de kade van Harlingen. Het bier, zes vaste soorten, wordt in hoeveelheden van 2000 liter gebrouwen door een team van drie brouwers. Daarnaast zijn er seizoensbieren, of ‘specials', zoals een speciaal bier voor de Tall Ship Races, die deze zomer in Harlingen plaatsvinden. Welke opgedane lessen zou Gerard kunnen delen met mensen die voor zichzelf willen beginnen? “Je moet gewoon los, je verdiepen, en daarna niet doormodderen, maar doorpakken.”