Elfstedenroutes

Of je nu een officiële Elfstedentocht doet of op eigen houtje op weg gaat; een bezoek aan de Friese steden is altijd een aanrader. Al was het maar vanwege de bijzondere fonteinen. 11 fonteinen in de 11 Friese steden, ontworpen door 11 kunstenaars uit 11 verschillende landen. Een mooie aanleiding voor een rondje Fryslân!

 

Etappe 1: Dokkum – Sneek (50 km)

De etappe van Dokkum naar Sneek gaat via Leeuwarden en Burdaard. Je fietst eerst lang de Dokkumer Ee en komt het beroemde bruggetje in Bartlehiem tegen, met het beeld van Maarten van der Weijden in Burdaard en de tegeltjesbrug bij Gytsjerk. Het laatste deel van deze etappe voert langs de Zwette naar Sneek. Een route langs mooie dorpen en met prachtige vergezichten.

 

Etappe 2: Stavoren – Harlingen (50 km)

Tijdens deze etappe scoor je lekker veel stempels want je komt langs vijf steden: Stavoren, Hindeloopen, Workum, Bolsward en Harlingen. Met in elke stad een bijzondere fontein! De route loopt van IJsselmeerkust tot Waddenkust door een gevarieerd weids landschap met tal van mooie dorpjes.

 

Leeuwarden (4 km)

Het historische en levendige centrum van Leeuwarden is rijk aan mooie stegen en straten, bijzondere winkels en gastvrije horeca. Tegenover het station staat de gezichtsbepalende fontein ‘Love’, omgeven door een geheimzinnige nevel. De Friese hoofdstad bruist van de gezelligheid, evenementen en culturele activiteiten. In Leeuwarden hoeft je je geen moment te vervelen!

 

Dokkum (2,8 km)

Het bekendst is Dokkum misschien wel door de moord op Bonifatius in 754. In die tijd lag de meest Noorderlijke stad van Friesland nog aan zee. Na het dichtslibben van het Dokkumerdiep hield Dokkum op een havenstad te zijn. De historische binnenstad heeft veel markante gebouwen en een eeuwenoud stratenplan. Daarnaast biedt de stad volop gezelligheid en kun je er genieten van leuke winkels en horeca. En vergeet ook niet de IJsfontein te bezichtigen!

 

Sneek

Sneek is dé waterstad van Fryslân. Sneekweek, skûtsjesilen en watersport maken van het mooie Snits een bruisende en levendige stad. Niet alleen voor watersporters, maar voor iedereen. Je kunt er lekker winkelen of gezellig een terrasje pakken, naar een museum of een wandeling maken langs de historische panden. Vanaf de Waterpoort heb je een mooi uitzicht op de Fontein van Fortuna. Op een gouden bol midden in het water staat een man met een Hoorn des Overvloeds.

 

Op de website van Visit Friesland vind je mooie routes om te fietsen of te wandelen. Bezoek www.friesland.nl en kies een mooie route uit!