Lunchtip van... Diëtiste Jellina Huisman

 

Waarom is goed lunchen zo belangrijk?

Nu het broodbakje steeds vaker aan de keukentafel wordt geopend vroegen we diëtiste Jellina Huisman wat daar eigenlijk allemaal in zou moeten zitten. En natuurlijk namen we meteen wat lunch inspiratie mee voor in de trommel!

 

“Het belangrijkste aan een goede lunch vind ik dat het voldoende voedingsstoffen en vezels bevat. Zo bent u er zeker van dat de lunch vulten genoeg energie geeft om de middag door te komen.”

 

Kies dus voor volkoren producten en laat het zoete beleg liever achterwege. Teveel suiker kan namelijk leiden tot een middagdip, terwijl een lunch juist moet zorgen voor energie. Denk ook om hoe u de lunch eet. Waar we in Nederland gewend zijn om het bammetje-kaas snel weg te werken achter de laptop valt er veel voor een échte lunchpauze te  zeggen: “Het is belangrijk om met aandacht te eten en om echt even een pauze te nemen.”

 

Eet bewuster

Niet alleen wordt zo een rustmoment in uw werkdag gecreëerd, het zorgt ook voor een bewuster eetmoment, wat weer zorgt dat u minder snel teveel eet. Bovendien heeft het veel invloed op uw eetgedrag later op de dag: Als u bewuster eet komt het hongergevoel minder snel weer terug dan wanneer er onbewust in de drukte een broodje wordt gegeten.

 

De lunch is ook het ideale moment om wat extra groenten in uw eetpatroon te verwerken, in het bijzonder wanneer de kleintjes mee-eten. De aanbevolen hoeveelheid groente is 250 gram per dag. Wanneer dit alleen bij het avondeten behaald moet worden is dat best een hoop.


Kies daarom bij de lunch alvast voor wat groente en rauwkorst en probeer daarin op zo’n 75 gram groenten te komen. En welk ingrediënt u dan het beste kunt kiezen? De rode biet! Bomvol verschillende vitaminen en mineralen, helpt tegen een hoge bloeddruk en geeft daarnaast een geweldige kleur aan de lunch. Het oog wil immers ook wat!”. Kijk voor lekkere lunchrecepten op onze receptenpagina.